Det Boligsociale Fællessekretariat har lige arrangeret studietur til Amsterdam for boligsociale medarbejder og samarbejdspartnere i Aarhus. Formålet med turen var kompetenceudvikling, netværk og inspiration fra den eksperimenterende hollandske tilgang til det sociale område.

Et rekordstort antal deltagere, 53 personer, tog bussen til Amsterdam for at besøge spændende projekter og opnå ny viden. En boligsocial medarbejder udtalte på vejen tilbage: ”Det mest inspirerende ved turen har været, at høre oplæg af entusiastiske mennesker, som fortæller om deres projekter og metoder, og derved få rusket op i egen praksis.”

Programmet bestod af følgende programpunkter:

  • Den omfattende fysiske omdannelse i Bijlmermeer, som er suppleret med sociale tiltag indenfor jobskabelse, hjælp til lokale iværksættere, støtte til multikulturelle aktiviteter, undervisning osv.
  • Ru Paré Community, som er et fælleshus beliggende i boligområdet Slotervaart i det vestlige Amsterdam. Huset består af en unik samling af beboerorganisationer, sundhedsinstitutioner, sociale organisationer, kunstnere og iværksættere, og er etableret i en tidligere skolebygning.
  • Startblok Riekerhaven – et unikt boligprojekt i Amsterdam for 282 unge med flygtningestatus og 283 hollandske unge. Samme bygger de et lokalsamfund baseret på deres egne input og engagement. Startblok fungerer som startstedet for unge flygtninge mellem 18 og 27 år, som har modtaget deres permanente opholdstilladelse.
  • Lucas Community arbejder for at støtte iværksætteri og initiativer i bydelen. Der er meget fokus på at skabe lokal økonomi, ikke blot aktivering, men reel jobskabelse, mikrovirksomheder, og at lokale opgaver løses af lokale beboere.
  • Frihavnsprojekt Deventer, hvor den locale commune har sat byudviklingen fri, så den skabes i samspil mellem flere aktører.
  • Voorstad Oost i Deventer, som er et ABCD project, hvor idéen er, at boligområdet kan udvikle sig ved at aktivere beboere og kræfter i området til at skabe stolthed over området og hinanden.