Gellerup-Toveshøj
Fra udsat boligområde til velfungerende, attraktiv og socialt balanceret bydel
De igangværende omfattende fysiske forandringer i Gellerup-Toveshøj er vedtaget i Helhedsplanen for Gellerup-Toveshøj. De har til formål at skabe en velfungerende, attraktiv og socialt balanceret bydel. Det langsigtede mål er at bringe bydelen på Aarhus-niveau på uddannelse, beskæftigelse, tryghed og sundhed. Den boligsociale helhedsplan bidrager til at opnå effektmålene for den fysiske helhedsplan.
En fælles strategi for udsatte boligområder i Aarhus
Boligforeningerne i Aarhus (BL’s 5. kreds) og Aarhus kommune har udarbejdet en fælles strategi for de udsatte boligområder. Visionen er, at Aarhus skal være en god by for alle og at byen skal hænge sammen. Strategien består af fire strategiske indsatsområder. De danner rammen for samarbejdet om den boligsociale helhedsplan i Gellerup-Toveshøj.
- Flere i uddannelse
- Flere i beskæftigelse
- Styrket medborgerskab
- Flere boliger i den blandede by
Tryghed og social arv
Den boligsociale helhedsplan i Gellerup-Toveshøj har fokus på at styrke trygheden og bidrage til at bryde den negative sociale arv.
Den stærke tradition for et aktivt civilsamfund og et udbredt samarbejde i lokalsamfundet i Gellerup-Toveshøj skal fortsættes. Dette aktive medborgerskab styrker trygheden og det gode naboskab i området. Det giver også et forum for at samarbejde om lokale bidrag til at bryde den negative sociale arv.
Det overordnede mål i planen er uddannelse og beskæftigelse. Her er det afgørende at sætte ind så tidligt som muligt i børns liv for at bryde den negative sociale arv. Derfor rummer planen et særligt fokus på forældre. Børn og unge skal opleve tilstrækkelig støtte til at gennemføre skolegang og støtte i overgangen til uddannelse. I forhold til beskæftigelse er der indsatser rettet mod både virksomheder og beboere.
Alle indsatserne har tre pejlemærker: (1) de sker i samarbejde med civilsamfundet, (2) de supplerer de kommunale indsatser og (3) de udnytter mulighederne i de store forandringer i området.
Læs mere i den boligsociale helhedsplan for Gellerup-Toveshøj 2018 – 2022.
Gellerupparken er med sine 1.776 lejligheder landets største almene boligafdeling. Med til Gellerupparken hører også Toveshøj med 624 lejligheder. Der bor godt 7.000 mennesker i de to afdelinger. Boligerne er opført i 1968–72. Gellerup-Toveshøj blev i 2007 underlagt kombineret udlejning. Det betyder, at boligansøgere på kontanthjælp, starthjælp eller introduktionsydelse ikke kan få anvist en bolig i området.
Nyheder om Gellerup-Toveshøj
Kæmpe indsats for coronatest i boligområder
Nyhed fra Fagbladet Boligen af Signe Schlichtkrull: Boligsociale medarbejdere i Aarhus hjælper mobile testcentre og får beboere til at teste for corona. Siden starten af august har de boligsociale medarbejdere i syv udsatte boligområder i Aarhus støttet op om Region…
Solbeskinnet finale i Iværksætterunge
Der var solskin, blå himmel og store smil da deltagerne i Iværksætterunge mødtes i de flotteste rammer i Byparken i Gellerup for at finde årets vinder og fejre de mange innovative elever, som har deltaget i projektet. Vinderne blev to elever fra Ellekærskolen.…
Fem ildsjæle nomineret til Årets Boligsociale Ildsjæl 2019
Uddelingen af prisen til Årets Boligsociale Ildsjæl sker for at gøre opmærksom på og hylde de mange ildsjæle, der er i byens udsatte boligområder. Den uddeles til en eller flere frivillige, der har gjort en afgørende forskel i deres boligområde gennem året. Det…
Ny video om iværksætterunge
Vi har fået lavet en lille film om iværksætterunge og den konkurrence som blev afholdt for eleverne på Godsbanen i april. Iværksætterunge er et projekt, hvor seks skoler i Aarhus og seks boligsociale helhedsplaner arbejder sammen for at give elever i 7.–9. klasse…
Mere info
Boligsocial helhedsplan
2018 — 2022
Web
gellerup.nu
Det Boligsociale hus i Gellerup/Toveshøj
Yggdrasil
Dortesvej 35A
8220 Brabrand
Gellerup-Toveshøj på sociale medier