Det Boligsociale Fællessekretariat https://fs-aarhus.dk/ Arbejder for det boligsociale Aarhus Fri, 08 Sep 2023 12:02:27 +0000 da-DK hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.3 https://fs-aarhus.dk/wp-content/uploads/cropped-FS-Logo-uden_tekst-1-32x32.png Det Boligsociale Fællessekretariat https://fs-aarhus.dk/ 32 32 Årsskrift 2022 https://fs-aarhus.dk/aarsskrift-2022/ https://fs-aarhus.dk/aarsskrift-2022/#respond Thu, 19 Jan 2023 11:05:49 +0000 https://fs-aarhus.dk/?p=6973 Indlægget Årsskrift 2022 blev først udgivet på Det Boligsociale Fællessekretariat.

]]>

Årsskrift 2022

I Det Boligsociale Fællessekretariats Årsskrift 2022 kan du få et lille indblik i, hvad vi arbejde med i 2022 samt hvad vi ser frem mod i 2023. 

Du kan hente årsskriftet her: Årsskrift 2022.

Indlægget Årsskrift 2022 blev først udgivet på Det Boligsociale Fællessekretariat.

]]>
https://fs-aarhus.dk/aarsskrift-2022/feed/ 0
Det Boligsociale Fællessekretariats Nytårskur https://fs-aarhus.dk/det-boligsociale-faellessekretariats-nytaarskur/ Wed, 18 Jan 2023 14:07:39 +0000 https://fs-aarhus.dk/?p=6882 Indlægget Det Boligsociale Fællessekretariats Nytårskur blev først udgivet på Det Boligsociale Fællessekretariat.

]]>

Det Boligsociale Fællessekretariats Nytårskur

Vi var samlet cirka 100 mennesker til Det Boligsociale Fællessekretariats Nytårskur i beboerhuset Basen i Viby. En fantastisk eftermiddag med god stemning og mange snakke på kryds og tværs. Til nytårskuren blev vinderen af Årets Boligsociale Ildsjælepris udnævnt af Anders Winnerskjold, rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse.

Årets Boligsociale Ildsjælepris

Muhammed El Ali og Chadi Adel Rasaini vandt Årets Boligsociale Ildsjælepris. Muhammed og Chadi var indstillet af Den Boligsociale Helhedsplan i Bispehaven.
 
Muhammed og Chadi vandt ildsjæleprisen fordi de er stærke rollemodeller for hele områdets børn, unge og voksne. Drengene har været med til at udvikle, planlægge og gennemføre 4 store og uhyggelige Halloween-events i Bispehaven over de sidste fire år samt en åbningsfest i det nye Fælleshus. I år har de på eget initiativ og med meget lidt hjælp fra andre planlagt og gennemført eventet. Her har de været med til at give områdets børn og unge en sjov og uhyggelig oplevelse – og ikke mindst, så har de vist områdets andre børn og unge, hvilke muligheder og gode resultater der kan være, når man er frivillig i sit lokalområde.
 
Stort tillykke med prisen! 

Vi hylder de mange ildsjæle, der er i byens udsatte boligområder

Uddelingen af prisen til Årets Boligsociale Ildsjæl sker for at gøre opmærksom på og hylde de mange ildsjæle, der er i byens udsatte boligområder. Den uddeles til en eller flere frivillige, der har gjort en afgørende forskel i deres boligområde gennem året. Det kendertegner alle de nominerede, at de går foran og er til inspiration for alle i boligområdet.

Hver år samler Det Boligsociale Fællessekretariat et nyt dommerpanel til at træffe beslutningen om, hvem der blandt de nominerede skal vinde prisen som Årets Boligsociale Ildsjæl. I år bestod dommerpanelet af: 

Anne Thorø, Leder FO-Aarhus

Hanne Sanderhoff Degn, leder af Frivilligcenter Aarhus 

Thomas Højmark Fegar, sekretariatsleder for Det Boligsociale Fællessekretariat 

Repræsentanter fra bestyrelsen i Bydelsmødre 8220, der er vinder af Årets Boligsociale Ildsjæl 2021: Randa Radwan, Saousanne E Abbas og Jihann Beynah.

Med prisen følger 5.000 kr., som er sponsoreret af Arbejdernes Landsbank.

Indlægget Det Boligsociale Fællessekretariats Nytårskur blev først udgivet på Det Boligsociale Fællessekretariat.

]]>
Årsskrift 2021 https://fs-aarhus.dk/6533-2/ https://fs-aarhus.dk/6533-2/#respond Mon, 21 Mar 2022 08:28:17 +0000 https://fs-aarhus.dk/?p=6533 Indlægget Årsskrift 2021 blev først udgivet på Det Boligsociale Fællessekretariat.

]]>

Årsskrift 2021

Det Boligsociale Fællessekretariats Årsskrift 2021, hvor vi ser tilbage på 2021 og frem mod det kommende år.

 

Du kan læse årsskriftet i issuu herunder eller som PDF her: Årsskrift 2021.

 

Indlægget Årsskrift 2021 blev først udgivet på Det Boligsociale Fællessekretariat.

]]>
https://fs-aarhus.dk/6533-2/feed/ 0
Bestyrelsen i Bydelsmødre i 8220 vinder Årets Boligsociale Ildsjæl 2021 https://fs-aarhus.dk/bestyrelsen-i-bydelsmoedre-i-8220-vinder-aarets-boligsociale-ildsjael-2021/ https://fs-aarhus.dk/bestyrelsen-i-bydelsmoedre-i-8220-vinder-aarets-boligsociale-ildsjael-2021/#respond Thu, 20 Jan 2022 11:37:23 +0000 https://fs-aarhus.dk/?p=6020 Indlægget Bestyrelsen i Bydelsmødre i 8220 vinder Årets Boligsociale Ildsjæl 2021 blev først udgivet på Det Boligsociale Fællessekretariat.

]]>

Bestyrelsen i Bydelsmødre i 8220 vinder Årets Boligsociale Ildsjæl 2021

Bestyrelsen i Bydelsmødre i 8220 er vinderne af prisen som Årets Boligsociale Ildsjæl 2021. De har med deres store engagement været med til at skabe et stærkt fællesskab blandt kvinder i Gellerup og Toveshøj. Kvinderne har bl.a været bannerfører for en stor indsats under covid-19, der har haft afgørende betydning for mange menneskers trivsel i Gellerup og omegn. Derfor tildeles de prisen som Årets Boligsociale Ildsjæl 2021.

Overraskelse til bestyrelsesmødet

Bestyrelsen i Bydelsmødre 8220 blev overrasket under deres bestyrelsesmøde en kold januar aften, hvor de fik overrakt prisen som Årets Boligsociale Ildsjæl af Emilie Lykke fra Det Boligsociale Fællessekretariat.

”Det er vigtigt at anerkende det store frivillige arbejde, som både årets vindere, og de andre nominerede ildsjæle har bidraget med i løbet af året. Under normale omstændigheder, så ville prisen være blevet overrakt ved vores årlige nytårskur, men pga. omstændighederne ift. covid-19, så har vi valgt at gøre det på en anden måde i år” fortæller Emilie om prisoverrækkelsen.

Bestyrelsen i Bydelsmødre i 8220 fik sig derfor noget af en overraskelse, da det bankede på døren til deres bestyrelsesmøde, og Det Boligsociale Fællessekretariat trådte ind ad døren sammen med boligsocial leder i Gellerup og Toveshøj, Jesper Kurdahl Larsen, som var den, der havde nomineret bestyrelsen i Bydelsmødre i 8220 til prisen.

En uundværlig indsats

”Det, der er lavet af Bydelsmødrene i vores område i det her år, er helt fantastisk. I har lavet et kæmpe stykke arbejde, og det har haft enorm betydning! I er ikke så synlige, men I er helt uundværlige. Det er så vigtigt, at foreningerne har en bestyrelse, der fungerer. Men det er hårdt arbejde. Det er jer, der skal tage alle diskussionerne og træffe de svære beslutninger. Jeres arbejde er enormt vigtigt!” sagde Jesper Kurdahl Larsen til bestyrelsen for Bydelsmødrene 8220, da han fortalte dem, hvorfor han havde valgt at nominere dem til Årets Boligsociale Ildsjæl.

Bestyrelsen består af Saousanne El Abbas (forkvinde), Shukri Jama Abdulle, Shamso Muqtarwardere, Jihan A. Beynah, Hanaan Yusuf. Suppleanterne: Nasra Khalif, Nahed El Baba, Randa Burara Radwan.

Stor betydning for lokalområdet

Bydelsmødrene i 8220 har haft afgørende betydning for mange menneskers trivsel  i Gellerup og Toveshøj under covid-19 pandamien. Det både, da samfundet måtte lukke ned første gang, men også da det medio 2021 var tid til at lukke op igen, har bydelsmødrene været aktive med råd og information til beboerne i lokalområdet.

Derudover besluttede bestyrelsen i Bydelsmødre i 8220 op til kommunalvalget at yde en ekstraordinær indsats for at gøre beboerne interesseret i kommunalpolitik for at øge stemmeprocenten.

Vi hylder de mange ildsjæle, der er i byens udsatte boligområder

Uddelingen af prisen til Årets Boligsociale Ildsjæl sker for at gøre opmærksom på og hylde de mange ildsjæle, der er i byens udsatte boligområder. Den uddeles til en eller flere frivillige, der har gjort en afgørende forskel i deres boligområde gennem året. Det kendertegner alle de nominerede, at de går foran og er til inspiration for alle i boligområdet.

Hver år samler Det Boligsociale Fællessekretariat et nyt dommerpanel til at træffe beslutningen om, hvem der blandt de nominerede skal vinde prisen som Årets Boligsociale Ildsjæl. I år bestod dommerpanelet af: 

Hanne Sanderhoff Degn, leder af Frivilligcenter Aarhus 

Thomas Højmark Fegar, sekretariatsleder for Det Boligsociale Fællessekretariat 

Repræsentanter fra Ungerådet i Frydenlund, der er vinder af Årets Boligsociale Ildsjæl 2019: Suleymaan Ahmed, Abdullah Öztürk, Dilek Öztürk og Damla Kücuk. 

Med prisen følger 5.000 kr., som er doneret af Arbejdernes Landsbank.

 

Foto: Soffi Larsen

Indlægget Bestyrelsen i Bydelsmødre i 8220 vinder Årets Boligsociale Ildsjæl 2021 blev først udgivet på Det Boligsociale Fællessekretariat.

]]>
https://fs-aarhus.dk/bestyrelsen-i-bydelsmoedre-i-8220-vinder-aarets-boligsociale-ildsjael-2021/feed/ 0
Iværksættervalgfag booster unges tro på egne evner https://fs-aarhus.dk/ivaerksaettervalgfag-booster-unges-tro-paa-egne-evner/ https://fs-aarhus.dk/ivaerksaettervalgfag-booster-unges-tro-paa-egne-evner/#respond Wed, 23 Jun 2021 09:22:10 +0000 https://fs-aarhus.dk/?p=5661 Indlægget Iværksættervalgfag booster unges tro på egne evner blev først udgivet på Det Boligsociale Fællessekretariat.

]]>

Interview fra cfbu.dk:

Et iværksætterprojekt med fine referencer for unge støves nu af efter et års dvale i Corona-tågen. Der er lys forude, og projektet skal nu udbredes nationalt. Vi har talt med Emilie Lykke, udviklingskonsulent i Det boligsociale Fællessekretariat i Århus, om hvad det er for et projekt, der har fået vind i sejlene, og hvorfor.

Kan du kort sætte lidt ord på ”Iværksætterunge”, hvem det omfatter og hvad det er?

Iværksætterunge er et valgfag, som er etableret mellem skoler og helhedsplaner i Århus fra 2017 til 2020. Det har kørt på seks skoler og seks helhedsplaner i Aarhus, og det sidste år fik vi også tre skoler med i Slagelse. Faget er for elever mellem 7–9 klasse. Humlen er, at det er lærere og boligsociale medarbejdere, der i fællesskab har undervist i faget, og at det i høj grad er foregået ude i helhedsplanernes lokaler. Selvom det reelt er et skolevalgfag, så har det i kraft af det boligsociales medvirken, givet eleverne følelsen af noget andet end skole. Der har været 200 elever igennem, og projektet er et samarbejde mellem os i Det Boligsociale Fællessekretariat og Fonden for Entreprenørskab*, som arbejder med at udvikle og udbrede iværksætteri og entreprenørskab på uddannelser i folkeskolen og på videregående uddannelser. Den A. P. Møllerske støttefond har støttet projektet.

Projektet har kørt før Corona kom til DK, hvornår stoppede det?

Sidste fag stoppede i sommeren sidste år, men blev allerede udfordret af pandemien fra marts, folk blev sendt hjem, men det blev alligevel gennemført, og der blev afholdt en lille konkurrence udendørs modsat året før, hvor der var en noget større konkurrence.

Hvad er det for en konkurrence?

Det er en konkurrence, hvor at eleverne i løbet af hele det her valgfag har arbejdet med at få udviklet nogle ideer og skabe nogle produkter, hvor de så kommer til den endelige konkurrence, og skal pitche ideen for dommere, og fortælle, hvordan de har udviklet ideen og produktet.

Hvad er det boligsociale element i det her?

Det boligsociale er en markant del af Iværksætterunge’s DNA. Blandt andet fordi det gør faget til noget andet og mere end ’bare’ skole. Som boligsocial medarbejder kommer du med nogle andre kompetencer end lærerne gør. De kender lokalområdet rigtig godt, og har ofte gode netværk, er kreative og løsningsorienterede. Og ikke mindst — som kan se de unge med nogle andre øjne end deres lærer kan, fordi lærerne hurtigt kommer til at fokusere på elevernes faglige kompetencer. Der kan det boligsociale bidrage med at se elevernes personlige og sociale kompetencer – få sat dem sat i spil på en anden måde, særligt i relation til de elever, som måske har det lidt svært i skolen.

Hvordan er hele projektet egentligt født?

Det er kommet ind via Fonden for Entreprenørskab, som har udviklet ideen, og som kontaktede os med projektet. Vi er jo et fællessekretariat for alle boligorganisationer i Århus, så vi spurgte alle vores boligsociale ledere om de kunne være interesserede, og om at vi kunne få skolerne med på ideen, og man må sige, at det lykkedes. Den første periode gik med at klæde de boligsociale medarbejdere og lærerne på til at kunne undervise i iværksætteri, og give dem en værktøjskasse til at kunne det. Vi opnåede i hvert fald erfaringen, at de havde markant nemmere ved det andet år, fordi de ligesom havde prøvet det. Vi fik udarbejdet et undervisningsmateriale, som man kan bruge, hvis man tager initiativet til at arbejde med det i dag. Det krævede noget forberedelse for både lærere og de boligsociale medarbejdere, og her gør undervisningsmaterialet det meget lettere.

Et godt råd, hvis man går i gang med et lignende projekt?

Der er udgivet noget supergodt materiale: En håndbog til, hvordan man starter. Og et undervisningsmateriale hvor der både er en lærervejledning, og en masse øvelser til hvordan man får eleverne i spil. Det skal man studere, og så skal man huske og ringe til os. Vi vil meget gerne hjælpe med at komme godt i gang og dele vores erfaringer med valgfaget og med iværksætteri, så ring endelig.

Resultaterne – hvad er de?

Det der er allervigtigst, og grunden til at det her virker, er at det ikke føles som noget vi ”leger”, eleverne udarbejder et reelt produkt som de har ansvar for, de skal kontakte samarbejdspartnerne, de skal selv pitche deres ide, så det bliver til noget ’virkeligt’, og det giver en mulighed for at tage ejerskab for ideerne og projekterne. Det betyder meget, og afspejler sig i deres andre fag: De bliver bedre til at gå til eksamen, de får mere selvtillid, de tør mere. Og de får oplevelsen af at blive kastet ind i uvante processer, og opleve at de lykkes. Det giver en mulighed for en frisk start for nogle elever, som har nogle kompetencer, der fungerer bedre i et mere praktisk orienteret fag.

Fortsætter de små virksomheder?

Brabrand Build, som vandt den første konkurrence, havde lavet et klapbord, som skulle give eleverne ilt til hjernen ved at kunne stå op ved i skolen. Det blev sat i produktion – om ikke andet, så til skolens eget forbrug. Så det rakte videre. De piger, der vandt sidste år, havde en ide om en talende skraldespand, som med søde kommentarer skulle opfordre folk til ikke at smide skrald i naturen, og passe bedre på naturen i deres område. De taler stadigvæk om samarbejde med partnere, og er gået aktivt ind i områdets nye ungeråd.

I har fået en fornem evaluering på projektet fra Danmarks Evalueringsinstitut — EVA?

Ja, kort sagt kommer EVA frem til at eleverne udvikler deres personlige og sociale kompetencer igennem valgfaget. De bliver bedre til omverdensforståelse, ideudvikling og handlekompetence. Nogle af eleverne siger, at de bliver bedre til at samarbejde med hinanden, og med folk de ikke kender. Og de får forstærket troen på egne evner, oplevelsen af at kunne lære noget, og bruge den læring andre steder – fx  i andre skolefag. Deres motivation for at gå i skole, er blevet forstærket. Til gengæld udvikler eleverne ikke deres ”entreprenør egenskaber” i så høj grad som vi havde forventet i sådan et valgfag.

Er der en anekdote fra projektet?

Tja, svært at sætte et eksempel på, jeg vil opfordre til at se videoen fra den første konkurrence, det er hele essensen af projektet. Der får man virkelig elevernes ord på, hvad det er projektet kan.

Lige nu, hvor vi taler sammen, letter COVID-restriktionerne ganske betydeligt, og jeg kan forstå, at man arbejder på at få projektet udbredt mere nationalt?

Vi håber på, at Iværksætterunge kan være med til at kickstarte livet i de almene boligområder igen. Et år bag skærmen kalder bare på, at man kommer ud og får boostet de sociale og personlige kompetencer, som det her projekt virkelig giver. Den A.P. Møllerske støttefond, som er bag projektet økonomisk, mener, at det er et rigtig godt projekt, fordi vi har fået så gode resultater. Så de er interesserede i, hvordan vi kan udbrede projektet. Det er Fonden for Entreprenørskab, som laver en ansøgning sammen med os, som regional Århus partner, og vi skal så i gang med at finde andre partnere til projektet – enten nationale eller lokale i andre områder. Hvis der er nogle som er interesserede, så må de meget gerne henvende sig til os.

*Fonden for Entreprenørskab er en privat erhvervsdrivende fond. Der er opbygget med en bestyrelse og et repræsentantskab. Fonden er primært finansieret af et fire ministerielt partnerskab.

Den nævnte video samt videre information, kan findes her:

SE DEN NÆVNTE VIDEO HER

SE HJEMMESIDE OM IVÆRKSÆTTERUNGE

LÆS MERE OM UDVIKLINGSPROJEKTET HER

Indlægget Iværksættervalgfag booster unges tro på egne evner blev først udgivet på Det Boligsociale Fællessekretariat.

]]>
https://fs-aarhus.dk/ivaerksaettervalgfag-booster-unges-tro-paa-egne-evner/feed/ 0
Iværksætteri som valgfag i skolen styrker udsatte unge https://fs-aarhus.dk/ivaerksaetteri-som-valgfag-i-skolen-styrker-udsatte-unge/ https://fs-aarhus.dk/ivaerksaetteri-som-valgfag-i-skolen-styrker-udsatte-unge/#respond Fri, 26 Mar 2021 12:12:19 +0000 https://fs-aarhus.dk/?p=5454 Indlægget Iværksætteri som valgfag i skolen styrker udsatte unge blev først udgivet på Det Boligsociale Fællessekretariat.

]]>
Unge med større tro på egne evner og styrkede kompetencer i at tænke kreativt og håndtere usikkerhed – det er resultaterne af projektet Iværksætterunge, der gennem to år har kørt i Aarhus Kommune. I projektet har seks skoler i samarbejde med lokale boligsociale indsatser tilbudt elever i 7.–9. klasse valgfaget Iværksætterunge, og en forsker har fulgt med på sidelinjen. Resultatet er, at iværksætteri som valgfag i skolen styrker udsatte unge og gør en positiv forskel i lokalområdet.

Gennem konkret erfaring med iværksætteri og entreprenørskab er 176 unge i udsatte boligområder i Aarhus blevet bedre til at tænke kreativt, håndtere usikkerhed, planlægge og præsentere foran andre. Samtidig føler de unge, at de har stor gavn af de kompetencer, som de har udviklet i forløbet, og at de vil kunne bruge dem i andre skolefag. Det viser den forskning og evaluering, som har fulgt det innovative udviklingsprojekt tæt.

“Når undervisning giver elever lyst til at lære mere og samtidig skaber et stærkt fællesskab, styrker det skoleglæden. Det har Iværksætterunge gjort. Den anderledes tilgang til skolearbejdet har haft en positiv virkning på eleverne, og de har været med til at skabe synlige forbedringer i deres lokalområder. På sigt håber vi også, at den tidlige introduktion til iværksætteri vil smitte positivt af og sikre større diversitet blandt dem, der kommer til at skabe fremtidens arbejdspladser”, siger Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab.

En mærkbar forskel i lokalområdet

Et af de steder, som har mærket effekten af Iværksætterunge, er i Trige lige udenfor Aarhus. Her har elever fra 7.- 9. klasse på Bakkegårdsskolen gennem de seneste par år haft Iværksætterunge som valgfag, og det er der kommet mærkbare forandringer i lokalområdet ud af. Bl.a. er en utryg, mørk og beskidt tunnel under en trafikeret vej forvandlet til et inspirerende kunstværk.

I samarbejde mellem fællesråd, kirke, skole og den boligsociale helhedsplan var eleverne med til at gendesigne tunnellen for at gøre den tryg, flot og en oplevelse at færdes i. Mette Jørgensen fra den boligsociale helhedsplan var en del af undervisningen: “Børnene var vildt tændt på, at tunnelen skulle vise mangfoldigheden i Trige, så de besluttede, der skulle males flag for alle nationaliteter, der bor i byen.”

Derudover arrangerede eleverne i Iværksætterunge en indsamling til projektet, de stod for logistikken omkring, at hver klasse fra Bakkegårdsskolen skulle male et flag dernede, og til sidst var det også dem, der delte pølser ud til indvielsen.

Lærer på valgfaget, Maja Sandgren Birk, er meget begejstret for samarbejdet med lokalsamfundet, og så kan et anderledes valgfag som Iværksætterunge noget andet end de traditionelle fag, mener hun: “Det er et super superfedt valgfag, for vi får mulighed for at undervise på en anden måde omkring for eksempel idéprocesser og udvikling. Jeg bruger elementer fra valgfaget ind i min anden undervisning, da det kan være med til at forny de fag.”

Iværksætterunge kan gøre en forskel for endnu flere udsatte unge

Iværksætterunge har siden 2017 kørt som pilotprojekt i Aarhus. Målet har været at give elever i 7.–9. klasse iværksætterkompetencer og ‑erfaringer samt et sted, hvor de kunne omsætte teori til praksis. På den måde skulle de unge være med til at skabe en iværksætterkultur i de områder, hvor de bor. Forløbet har i 2020 været udfordret af hjemsendelse af eleverne som følge af corona-restriktionerne, og den skarpe prioritering af hvilken undervisning der blev afholdt.

Alle erfaringerne fra iværksætterunge er nu samlet og klar til at blive brugt i hele landet. Derfor er der udviklet et undervisningsmateriale og en håndbog til opstart af valgfaget, som gør det let at komme i gang med for andre skoler og boligområder. Iværksætterunge er siden blevet taget op af Kokkedal Skole, som lige nu er i gang med forløbet, der afsluttes først i april måned 2021. Iværksætterunge er gennemført i et samarbejde mellem Det Boligsociale Fællessekretariat og Fonden for Entreprenørskab, og projektet blev støttet økonomisk af Den A. P. Møllerske Støttefond. Projektet er blevet evalueret af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA).

Iværksætterunge i medierne:

Du kan læse mere om denne i historie i Altingets artikel fra den 26. marts 2021.

Indlægget Iværksætteri som valgfag i skolen styrker udsatte unge blev først udgivet på Det Boligsociale Fællessekretariat.

]]>
https://fs-aarhus.dk/ivaerksaetteri-som-valgfag-i-skolen-styrker-udsatte-unge/feed/ 0
Ny brobygger er en gammel kending https://fs-aarhus.dk/ny-brobygger-er-en-gammel-kending/ https://fs-aarhus.dk/ny-brobygger-er-en-gammel-kending/#respond Wed, 03 Feb 2021 13:49:13 +0000 https://fs-aarhus.dk/?p=5427 Indlægget Ny brobygger er en gammel kending blev først udgivet på Det Boligsociale Fællessekretariat.

]]>

Det Boligsociale Fællessekretariat har ansat Helle Dybdal i den nye funktion som brobygger. Helle skal hjælpe de beboere, der skal flytte til et andet boligområde som følge af regeringens ghettoplan med at falde godt til i deres nye bolig og i deres nye lokalområde.

I løbet af de kommende år skal nogle af de beboere, der lige nu bor i Bispehaven og Gellerup-Toveshøj, genhuses i andre almene boligområder i Aarhus og omegn. I samarbejde med Aarhus Kommune ønsker Det Boligsociale Fællessekretariat at gøre genhusningen så god og smidig som muligt ved at understøtte beboerne i at falde godt til i deres nye bolig og nye lokalsamfund.

Det er her Helle Dybdal som brobygningsmedarbejder får til opgave at understøtte beboerne under og efter flytningen. Støtten er et tilbud til dem, der skal genhuses, og den skal tage udgangspunkt i den enkelte beboers ønsker og behov. Helle glæder sig til at starte i det nye job pr. 1. marts: “Mange ting skal gå op i en højere enhed ved en flytning. Genhusede beboere har ikke selv valgt at flytte eller udfordringen at skabe sig et liv i et nyt boligområde, bl.a. med nye naboer og nye lokale tilbud. Jeg glæder mig til i samarbejde med familierne og relevante samarbejdspartnere lokalt og bydækkende at sætte min brede erfaring fra boligsocialt arbejde, kendskab til boligforeninger, Aarhus Kommune og foreningslivet i spil, så det lykkes den enkelte genhusede familie at skabe sig et godt nyt liv.

Helle Dybdal kommer fra en stilling som Boligsocial medarbejder ved Boligforeningen Århus Omegn og ALBOA. Tidligere har Helle desuden været ansat i Det Boligsociale Fællessekretariat med ansvar for Sundhedscaféer og Mænds Mødesteder. Vi byder Helle velkommen tilbage og glæder os over at få en så erfaren medarbejder til at stå i spidsen for opgaven omkring genhusning.

Indlægget Ny brobygger er en gammel kending blev først udgivet på Det Boligsociale Fællessekretariat.

]]>
https://fs-aarhus.dk/ny-brobygger-er-en-gammel-kending/feed/ 0
Håndbog om iværksætterunge sætter retning for nyt valgfag https://fs-aarhus.dk/haandbog-om-ivaerksaetterunge-saetter-retning-for-nyt-valgfag/ https://fs-aarhus.dk/haandbog-om-ivaerksaetterunge-saetter-retning-for-nyt-valgfag/#respond Fri, 18 Dec 2020 09:25:14 +0000 https://fs-aarhus.dk/?p=5406 Det Boligsociale Fællessekretariat har netop udgivet en håndbog, der gør, at alle kan komme i gang med iværksætterunge i deres lokalområde. Iværksætterunge er et valgfag, der sker i et samarbejde mellem folkeskoler og boligsociale indsatser og faget har til formål at give de deltagende elever entreprenørielle kompetencer. Den nye håndbog samler op på erfaringerne fra […]

Indlægget Håndbog om iværksætterunge sætter retning for nyt valgfag blev først udgivet på Det Boligsociale Fællessekretariat.

]]>
Det Boligsociale Fællessekretariat har netop udgivet en håndbog, der gør, at alle kan komme i gang med iværksætterunge i deres lokalområde. Iværksætterunge er et valgfag, der sker i et samarbejde mellem folkeskoler og boligsociale indsatser og faget har til formål at give de deltagende elever entreprenørielle kompetencer.

Den nye håndbog samler op på erfaringerne fra pilotprojektet i Aarhus og Slagelse kommuner, og supplerer på den måde et undervisningsmateriale, der er udarbejdet med en række anbefalinger til, hvordan Iværksætterungeforløb med fordel kan startes og drives. Forhåbningen er, at det samlede materiale vil gøre det enkelt for nye partnerskaber at prøve kræfter med Iværksætterunge, derfor indeholder håndbogen også nogle bud på, hvordan Iværksætterunge kan konverteres til enklere formater.

Håndbogen er baseret på interviews med 13 lærere, boligsociale medarbejdere og en klubmedarbejder i Aarhus. Resultaterne er kvalificeret under inddragelse af koordinatoren for projektet i Slagelse, Fonden for Entreprenørskab og Den A.P. Møllerske Støttefond. Håndbogen trækker derudover på resultaterne fra de effektevalueringer, der er gennemført af Danmarks Evalueringsinstitut, EVA og Fonden for Entreprenørskab.

Læs håndbogen om iværksætterunge.

Se undervisningsmaterialet i form af lærervejledning, elevhæfte, bilagshæfte, arbejdsark og meget mere på ivaerksaetterunge.dk.

Indlægget Håndbog om iværksætterunge sætter retning for nyt valgfag blev først udgivet på Det Boligsociale Fællessekretariat.

]]>
https://fs-aarhus.dk/haandbog-om-ivaerksaetterunge-saetter-retning-for-nyt-valgfag/feed/ 0
Julehilsen fra Det Boligsociale Fællessekretariat https://fs-aarhus.dk/julehilsen-fra-det-boligsociale-faellessekretariat/ https://fs-aarhus.dk/julehilsen-fra-det-boligsociale-faellessekretariat/#respond Wed, 16 Dec 2020 11:21:28 +0000 https://fs-aarhus.dk/?p=5396 Formand for Det Boligsociale Fællessekretariats styregruppe Allan Werge og sekretariatsleder Thomas Højmark Fegar gør status på året, der gik – og ser frem mod 2021.  Boligsocialt arbejde i et Corona-år  Som så mange andre dele af samfundet måtte de boligsociale indsatser i byens udsatte boligområder også lukke ned tilbage i marts måned, da Corona-epidemien for alvor bed sig fast i Danmark. Sådan en nedlukning går især ud over […]

Indlægget Julehilsen fra Det Boligsociale Fællessekretariat blev først udgivet på Det Boligsociale Fællessekretariat.

]]>
Formand for Det Boligsociale Fællessekretariats styregruppe Allan Werge og sekretariatsleder Thomas Højmark Fegar gør status på året, der gik – og ser frem mod 2021. 

Boligsocialt arbejde i et Corona-år 

Som så mange andre dele af samfundet måtte de boligsociale indsatser i byens udsatte boligområder også lukke ned tilbage i marts måned, da Corona-epidemien for alvor bed sig fast i Danmark. Sådan en nedlukning går især ud over de sårbare beboere, der ikke kan få adgang til den støtte og de sociale fællesskaber, som de normalt har det via de boligsociale indsatser. Måske derfor så vi også, at man i indsatserne hurtigt omstillede sig til en ny form for ’normal’. Man holdt f.eks. åbent på ’Corona-sikre’ vilkår. Man omlagde aktiviteter, så de kunne afvikles alligevel, og man etablerede nye, som der pludseligt var opstået behov for – f.eks. studiestøtte og lektiehjælp til sårbare børn og unge, der havde et særligt behov nu, hvor de ikke kunne komme i skole. Så mens Corona-pandemien har givet nogle store benspænd for det boligsociale arbejde i 2020, har det samtidig givet anledning til innovation og til et endnu tættere samarbejde mellem de boligsociale indsatser, civilsamfundsorganisationer og myndigheder. 

Den nærhed og gode kontakt til beboerne, som er så vigtig i det boligsociale arbejde, viste sig også at være værdifuld, da vi så en stærk stigning i smittetal i nogle af de udsatte boligområder i august 2020. Medarbejderne i de boligsociale indsatser blev på kort tid mobiliseret til at bistå med den store testkampagne, som blev iværksat i boligområderne. Ved hjælp af de formelle og uformelle netværk, de boligsociale medarbejdere har til beboere og andre lokale aktører, fik man spredt budskabet om at lade sig teste. De boligsociale medarbejdere hjalp også med at få organiseret den praktiske afvikling af de lange testkøer og fik afklaret spørgsmål, så selve testningen blev mere effektiv. Ved denne fælles indsats lykkedes det Region Midt, Aarhus Kommune og de boligsociale indsatser at få testet et meget stort antal beboere på ganske kort tid, hvilket var med til at få smittetallet til at falde. Vi tager hatten af for den kæmpeindsats, som alle parter ydede her! 

Færre boligområder på ghettolisten 

Den 1. december blev årets ghettoliste offentliggjort. Vi er ikke tilhængere af ideen om en ghettoliste og den meget uheldige stigmatisering af folks hjem og af boligområder, som den medfører, men vi kan samtidig ikke undlade at glæde os over, at der er i år blot er to aarhusianske boligområder at finde på listen. Konsekvenserne af at optræde på listen i 4 år i træk og således blive udnævnt til en ’hård ghetto’ er jo blevet meget håndgribelig med parallelsamfundslovpakken fra 2018. Det gælder ikke mindst for de beboere, der skal finde andre steder at bo, når deres boliger rives ned som følge af kravet om at nedbringe andelen af almene familieboliger til 40% af det forhenværende niveau.  

Nogle af de beboere, der skal genhuses i andre boligområder i Aarhus i de kommende år, har behov for ekstra støtte i den store omvæltning, en genhusning kan være. I samarbejde med Aarhus Kommune har vi i Det Boligsociale Fællessekretariat derfor besluttet at ansætte en brobygningsmedarbejder i 2021, som vil få til opgave at understøtte disse beboere i at falde godt til i deres nye hjem og lokalområde. 

Sammenhæng og social balance i byen 

I samarbejdet mellem boligorganisationerne og Aarhus Kommune har vi ikke kun fokus på byens udsatte boligområder men også på de almene boligområder generelt. I 2020 har vi således udvidet vores datamonitorering til at omfatte flere og mindre boligafdelinger end tidligere. Formålet er at kunne spotte en eventuel negativ social udvikling i afdelingerne på et tidligt tidspunkt, så der om nødvendigt kan sættes ind, før problemerne vokser sig store. 

Samtidig har vi i 2020 set flere eksempler på, at fysiske og boligsociale indsatser tænkes sammen – og tænkes ind i en større, bystrategisk sammenhæng. I både Viby, Vejlby Vest og Tilst samarbejder boligforeningerne med Aarhus kommune om på samme tid at renovere boligmassen, etablere bedre koblinger til den omgivende by og skabe positiv social udvikling i boligområdet gennem boligsociale indsatser. Vi tror på, at vi med tiltag som disse kan være med til at skabe en mere sammenhængende by og mere attraktive boligområder, og vi hilser derfor også det gode samarbejde med Aarhus Kommune på denne front velkommen. 

Et anderledes boligsocialt landskab 

Med parallelsamfundslovgivningen blev de midler, Landsbyggefonden råder over til at medfinansiere boligsociale helhedsplaner, beskåret fra 230 mio. kr. til 140 mio. kr. årligt. Når vi ser fremad mod de kommende år, forventer vi derfor, at der vil blive færre Landsbyggefond-støttede boligsociale helhedsplaner i Aarhus. Det betyder, at det bliver desto vigtigere, at boligorganisationerne i 5. kreds og Aarhus Kommune samarbejder om at finde nye måder at adressere de boligsociale udfordringer på. Her står vi heldigvis på et solidt fundament, idet vi både har en fælles interesse i byens udvikling og et veletableret samarbejde på det boligsociale område. 

Vi ønsker jer alle en glædelig jul og et godt nytår – et nyt år som forhåbentlig vil være mindre præget af Corona. 

Allan Werge, kredsformand i BL.5 kreds og formand for Det Boligsociale Fællessekretariats styregruppe 

Thomas Højmark Fegar, sekretariatsleder i Det Boligsociale Fællessekretariat 

Det Boligsociale Fællessekretariat arbejder for at skabe socialt velfungerende, almene boligområder i Aarhus. Det gør vi ved at koordinere og udvikle det boligsociale arbejde, så vi styrker den samlede indsats i de udsatte boligområder i Aarhus. 

Indlægget Julehilsen fra Det Boligsociale Fællessekretariat blev først udgivet på Det Boligsociale Fællessekretariat.

]]>
https://fs-aarhus.dk/julehilsen-fra-det-boligsociale-faellessekretariat/feed/ 0
Boligsociale midler til Åbyhøj og Viby C https://fs-aarhus.dk/boligsociale-midler-til-aabyhoej-og-viby-c/ https://fs-aarhus.dk/boligsociale-midler-til-aabyhoej-og-viby-c/#respond Tue, 08 Dec 2020 08:14:00 +0000 https://fs-aarhus.dk/?p=5383 Årets pulje af boligsociale midler er blevet uddelt til ALBOA og Al2Bolig. Midlerne skal bruges til at styrke forebyggende indsatser i Viby C og Åbyhøj. Begge boligorganisationer havde nemlig søgt Aarhus Kommune om midler til forebyggende boligsocialt arbejde.  I Viby C  skal der arbejdes med at styrke den sociale sammenhængskraft og fællesskaberne i områderne samtidig […]

Indlægget Boligsociale midler til Åbyhøj og Viby C blev først udgivet på Det Boligsociale Fællessekretariat.

]]>
Årets pulje af boligsociale midler er blevet uddelt til ALBOA og Al2Bolig. Midlerne skal bruges til at styrke forebyggende indsatser i Viby C og Åbyhøj. Begge boligorganisationer havde nemlig søgt Aarhus Kommune om midler til forebyggende boligsocialt arbejde. 

I Viby C  skal der arbejdes med at styrke den sociale sammenhængskraft og fællesskaberne i områderne samtidig med, at der er fokus på øget sundhed, beskæftigelse og trivsel i familierne. 

I Åbyhøj deles midlerne til indsatser i Åbyhøjgård og Vibyvej i Åbyhøj. På tværs af områderne vil de bruge Bydelsmødre til at styrke forældrenetværk og øge medborgerskabet, og herudover vil de understøtte den gode skolegang og sikre aktive ferie- og fritidstilbud bl.a. gennem lektiecafé i Frirum.

Hvert område modtager 100.000 kroner om året i de næste tre år til de forebyggende indsatser. De boligsociale midler er blevet uddelt af Aarhus Kommunes Styregruppe for Integration og Udsatte Bydele hvert år siden 2017.

Indlægget Boligsociale midler til Åbyhøj og Viby C blev først udgivet på Det Boligsociale Fællessekretariat.

]]>
https://fs-aarhus.dk/boligsociale-midler-til-aabyhoej-og-viby-c/feed/ 0