Formand for Det Boligsociale Fællessekretariats styregruppe Allan Werge og sekretariatsleder Thomas Højmark Fegar gør status på året, der gik – og ser frem mod 2021.
Boligsocialt arbejde i et Corona-år
Som så mange andre dele af samfundet måtte de boligsociale indsatser i byens udsatte boligområder også lukke ned tilbage i marts måned, da Corona-epidemien for alvor bed sig fast i Danmark. Sådan en nedlukning går især ud over de sårbare beboere, der ikke kan få adgang til den støtte og de sociale fællesskaber, som de normalt har det via de boligsociale indsatser. Måske derfor så vi også, at man i indsatserne hurtigt omstillede sig til en ny form for ’normal’. Man holdt f.eks. åbent på ’Corona-sikre’ vilkår. Man omlagde aktiviteter, så de kunne afvikles alligevel, og man etablerede nye, som der pludseligt var opstået behov for – f.eks. studiestøtte og lektiehjælp til sårbare børn og unge, der havde et særligt behov nu, hvor de ikke kunne komme i skole. Så mens Corona-pandemien har givet nogle store benspænd for det boligsociale arbejde i 2020, har det samtidig givet anledning til innovation og til et endnu tættere samarbejde mellem de boligsociale indsatser, civilsamfundsorganisationer og myndigheder.
Den nærhed og gode kontakt til beboerne, som er så vigtig i det boligsociale arbejde, viste sig også at være værdifuld, da vi så en stærk stigning i smittetal i nogle af de udsatte boligområder i august 2020. Medarbejderne i de boligsociale indsatser blev på kort tid mobiliseret til at bistå med den store testkampagne, som blev iværksat i boligområderne. Ved hjælp af de formelle og uformelle netværk, de boligsociale medarbejdere har til beboere og andre lokale aktører, fik man spredt budskabet om at lade sig teste. De boligsociale medarbejdere hjalp også med at få organiseret den praktiske afvikling af de lange testkøer og fik afklaret spørgsmål, så selve testningen blev mere effektiv. Ved denne fælles indsats lykkedes det Region Midt, Aarhus Kommune og de boligsociale indsatser at få testet et meget stort antal beboere på ganske kort tid, hvilket var med til at få smittetallet til at falde. Vi tager hatten af for den kæmpeindsats, som alle parter ydede her!
Færre boligområder på ghettolisten
Den 1. december blev årets ghettoliste offentliggjort. Vi er ikke tilhængere af ideen om en ghettoliste og den meget uheldige stigmatisering af folks hjem og af boligområder, som den medfører, men vi kan samtidig ikke undlade at glæde os over, at der er i år blot er to aarhusianske boligområder at finde på listen. Konsekvenserne af at optræde på listen i 4 år i træk og således blive udnævnt til en ’hård ghetto’ er jo blevet meget håndgribelig med parallelsamfundslovpakken fra 2018. Det gælder ikke mindst for de beboere, der skal finde andre steder at bo, når deres boliger rives ned som følge af kravet om at nedbringe andelen af almene familieboliger til 40% af det forhenværende niveau.
Nogle af de beboere, der skal genhuses i andre boligområder i Aarhus i de kommende år, har behov for ekstra støtte i den store omvæltning, en genhusning kan være. I samarbejde med Aarhus Kommune har vi i Det Boligsociale Fællessekretariat derfor besluttet at ansætte en brobygningsmedarbejder i 2021, som vil få til opgave at understøtte disse beboere i at falde godt til i deres nye hjem og lokalområde.
Sammenhæng og social balance i byen
I samarbejdet mellem boligorganisationerne og Aarhus Kommune har vi ikke kun fokus på byens udsatte boligområder men også på de almene boligområder generelt. I 2020 har vi således udvidet vores datamonitorering til at omfatte flere og mindre boligafdelinger end tidligere. Formålet er at kunne spotte en eventuel negativ social udvikling i afdelingerne på et tidligt tidspunkt, så der om nødvendigt kan sættes ind, før problemerne vokser sig store.
Samtidig har vi i 2020 set flere eksempler på, at fysiske og boligsociale indsatser tænkes sammen – og tænkes ind i en større, bystrategisk sammenhæng. I både Viby, Vejlby Vest og Tilst samarbejder boligforeningerne med Aarhus kommune om på samme tid at renovere boligmassen, etablere bedre koblinger til den omgivende by og skabe positiv social udvikling i boligområdet gennem boligsociale indsatser. Vi tror på, at vi med tiltag som disse kan være med til at skabe en mere sammenhængende by og mere attraktive boligområder, og vi hilser derfor også det gode samarbejde med Aarhus Kommune på denne front velkommen.
Et anderledes boligsocialt landskab
Med parallelsamfundslovgivningen blev de midler, Landsbyggefonden råder over til at medfinansiere boligsociale helhedsplaner, beskåret fra 230 mio. kr. til 140 mio. kr. årligt. Når vi ser fremad mod de kommende år, forventer vi derfor, at der vil blive færre Landsbyggefond-støttede boligsociale helhedsplaner i Aarhus. Det betyder, at det bliver desto vigtigere, at boligorganisationerne i 5. kreds og Aarhus Kommune samarbejder om at finde nye måder at adressere de boligsociale udfordringer på. Her står vi heldigvis på et solidt fundament, idet vi både har en fælles interesse i byens udvikling og et veletableret samarbejde på det boligsociale område.
Vi ønsker jer alle en glædelig jul og et godt nytår – et nyt år som forhåbentlig vil være mindre præget af Corona.
Allan Werge, kredsformand i BL.5 kreds og formand for Det Boligsociale Fællessekretariats styregruppe
Thomas Højmark Fegar, sekretariatsleder i Det Boligsociale Fællessekretariat
Det Boligsociale Fællessekretariat arbejder for at skabe socialt velfungerende, almene boligområder i Aarhus. Det gør vi ved at koordinere og udvikle det boligsociale arbejde, så vi styrker den samlede indsats i de udsatte boligområder i Aarhus.