Boligsociale indsatser
I Aarhus er der 20 områder, der har boligsociale indsatser, hvoraf 13 områder ikke har en boligsocial helhedsplan og 8 områder har en boligsocial helhedsplan eller boligsocialt partnerskab.
Udsatte boligområder kan søge tilskud til en boligsocial helhedsplan, hvis området har alvorlige udfordringer af boligsocial og økonomisk karakter. Når den boligsociale helhedsplan er igangsat, er den organisatorisk forankret i den lokale boligafdeling, men fungerer som en selvstændig enhed med egen leder og egne medarbejdere, der er placeret i boligområderne.
De boligsociale helhedsplaner bliver til i en forhandling mellem boligselskaberne og Landsbyggefonden, og de finansieres for fire år ad gangen. Landsbyggefonden bidrager med 75% af midlerne til helhedsplanen, mens der er krav om 25% lokal medfinansering fra bl.a. kommunen og boligorganisationerne. Finansieringen sker ved, at boligselskaber med afdelinger i udsatte boligområder ansøger om støtte til at gennemføre en boligsocial helhedsplan, der i udgangspunktet løber i 4 år.
Boligsociale indsatser uden helhedsplan er ikke finanseret af Landsbyggefonden, men fra den lokale boligforening, Aarhus Kommune og/eller fonde. I flere af disse områder er der kun en enkelt eller to boligsociale medarbejdere, og flere steder har denne titlen beboerrådgiver eller social vicevært.
Et boligsocialt partnerskab er et partnerskab mellem kommune og boligorganisation(er) om en særlig øget indsats i et område med ekstraordinært behov, fx i områder, hvor den boligsociale helhedsplan udløber. Partnerskabet suppleres eventuelt med midler fra Landsbyggefonden.
Boligsociale indsatser med helhedsplaner støttet af Landsbyggefonden:
Frydenlund — Vandtårnsområdet