”Det er super godt tænkt, at bruge de lokale kræfter, når vi skaber forbedringer i boligområderne. De unge bliver en del af sjakket på en arbejdsplads og mærker, at der er brug for dem.” sagde Jens Joel (S), da han i dag sammen med Fatma Øktem (V), Jonas Dahl (SF) og Niko Grünfeld (ALT) besøgte Byg Op-projektet i renoveringen af Rosenhøj.
Byg Op har indtil nu fået 35 beboere i beskæftigelsesforløb i byggeriet – for fem har det betydet en uddannelsesaftale og for 8 en ordinær ansættelse. Udover at gøre en håndgribelig forskel i enkeltpersoners liv, er det med til at løfte boligområdet som hele. Det skaber et større ejerskab for byggesagen og boligområdet og forebygger samtidig hærværk og tyveri.
Konkret har bygherre (boligorganisationen Aarhus Omegn) fra start indskrevet sociale klausuler i udbudsmaterialet, der forpligter de vindende entreprenørfirmaer til at oprette både lærepladser og virksomhedspraktikker under byggesagen. I dette forløb har boligorganisationen indgået et samarbejde med Det Boligsociale Fællessekretariat om projektet Byg Op, der dagligt fungerer som bindeled mellem bygherre, entreprenører og beboere.
Jens Joel (S), Jonas Dahl (SF), Fatma Øktem (V) og Niko Grünfeld (ALT) var en tur rundt på byggepladsen, hvor de mødte to beboere, der var blevet fuldtidsansat i byggeriet. Leif Jensen, direktør for Aarhus Omegn, fortalte om boligorganisationens unikke samarbejde med Byg Op og hvordan de gennem de sociale aftaler med entrepreneurer helt fra starten af processen sikrede den nødvendige sociale ansvarlighed til at tage lokale ind i ansættelsesforløb. Repræsentanter fra de to hovedentreprenører Wicotec Kirkebjerg og Enemærke Petersen fortalte også om, at det var gået langt bedre og mindre smertefrit, end de fra start af havde forventet.