Det Boligsociale Fællessekretariat inviterer i 2018 på studietur til Göteborg for boligsociale medarbejdere og tætte samarbejdspartnere i Aarhus.
Vi arrangerer studieturen for, at vi kan få faglig inspiration fra boligsociale og andre sociale projekter, blive klogere på det boligsociale område, opnå metodisk viden, der kvalificerer vores arbejde og skabe et endnu tættere netværk indenfor det boligsociale arbejde i Aarhus.
Göteborg er Sveriges næststørste by, og med 560.000 indbyggere er det den fjerdestørste by i Skandinavien. Byen vokser og arbejder for at skabe boliger til 150.000 flere borgere i 2035.
Boligsocialt har man i en længere periode arbejdet specifikt med tryghedsskabende og kriminalpræventive tiltag i den svenske havneby. Tryghedsvandringer opstod som fænomen i Gøteborg i slutningen af 1990erne og har siden vundet fodfæste i hele Sverige og i mange steder i Danmark. Ifølge svensk politi er der i Göteborg seks særligt udsatte boligområder: Bergsjön, Biskopsgården, Gårdsten, Hammarkullen, Hjällbo og Lövgärdet.
Programmet bliver løbende opdateret efterhånden, som aftalerne falder endelig på plads. Men nu åbner vi for tilmeldingen, selvom programmet ikke er færdig. Men I kan forvente, at vi vælger projekter/oplægsholdere ud fra kriterier om relevans og inspiration, men samtidig også har for øje, at det er en bred gruppe, vi inviterer – derfor forventer vi, der bliver noget for alle. Alle oplæg bliver planlagt, så der er plads til debat.
Vi glæder os super meget og ser frem til at tage en stor flok afsted.
Med håb om et roligt Kattegat, godt selskab og fabelagtig inspiration…
Studieturen bliver arrangeret af Det Boligsociale Fællessekretariat med hjælp fra et udvalg af boligsociale medarbejdere, der arbejder i forskellige områder i Aarhus.
Program
Læs uddybende beskrivelser om de enkelte steder længere nede på siden
Vi opdaterer programmet løbende, efterhånden som aftaler kommer helt på plads.
Tirsdag den 18. september
11.00
Afgang med bus fra Musikhuset i Aarhus
Medbring selv snacks og frugt til turen
14.00
Færgetur Frederikshavn — Göteborg
Frokost undervejs
17.30
Ankomst til hotel
Center Hotel i Göteborg
19.00
Aftensmad
På den turkiske restaurant Pasha Grill
20.30
Gåtur i bydelen Haga
Onsdag den 19. september
7.00
Morgenløbetur i Slottsskogen
8.30
Afgang med bussen
09.00
Formiddagsprogrammet offentliggøres snarest
12.00
Frokost
13.00
Besøg i Fryshuset i Kviberg
16.00
Fri leg eller mulighed for et af disse tilbud:
- Aswat — Syriske röstar
19.00
Middag
Torsdag den 20. september
08.30
Check ud og bagagen i bussen
09.00
Afgang med bussen
09.30
Besøg i Gårdstenbostäder
12.00
Frokost
Eftermiddagsprogrammet offentliggøres snarest
15.30
Afgang med bussen
16.00
Færgetur Göteborg — Frederikshavn
Aftensmad ombord
22.00
Forventet ankomst til Musikhuset i Aarhus
Fryshuset
Fryshuset består i dag af 50 socio-økonomiske virksomheder og 6 aktivitetshuse i Sveriges største byer, samt en afdeling i København. Fryshuset har i alt 550 ansatte og arbejder med over 30.000 unge i hele Norden. Fryshuset i Göteborg er etableret i 2005 og henvender sig til alle unge, men har særligt fokus på unge, som har brug for en chance til. De aktiviteter med sociale perspektiver, arbejdsmarkeds- og uddannelsesrettet.
Sara Azzazi er relationschef i region Syd og aktivitetsansvarlige for børn til ensomme mødre i Göteborg. Hun vil præsentere Fryshuset og deres aktiviteter i Göteborg.
Gårdstensbosätter
Gårdsten var tidligere kendt som et af Sveriges mest problemramte boligområder, men har i dag et bedre renome og færre arbejdsløse beboere. De har været igennem en fysisk renovering, så betonblokkene er erstattet af nye udsigtsboliger med store tagterrasser. Samtidig har boligorganisationen skærpet kravene til, hvem der kan flytte ind, og de har etableret en busrute til Göteborg og ansat bydelens unge i sommerferiejobs.
Aswat – syriska röster
Udstillingen indeholder personlige beretninger om flygt, tab og håb.
“Aswat” betyder “stemmer” på arabisk. Syrien er i dag det land, der har flest personer på flugt i verden. Den nu mere end seks-årige lange borgerkrig er den mest dødelige nuværende konflikt i verden. Over syv millioner syrere har forladt deres hjem og i 2017 blev syrere den største gruppe af indvandrere i Sverige.
Udstillingen bygger delvis på SVT’s projekt #Syrien200. I udstillingen indgår 200 beretninger om selve flugten, årsagerne til den og hvordan de nu har det i Sverige. Tanken med projektet var at give dem som kommer til Sverige et ansigt og en stemme — deres egen historie. Världskulturmuseet har valgt tolv beretninger ud, som vises i i storformat i Aswat – syriska röster.
Programpunktet har kan tilvælges onsdag eftermiddag.
Slottskogen
De friske har mulighed for at tage med på en 5 — 6 km lang morgenløbetur i Slottskogen. Parken er en af Göteborgs største, ældste og mest populære rekreative områder. Udover de store græsarealer, findes der mange stier egnet til motion.
Haga
Bydelen Haga er centreret omkring hovedgaden Haga Nygata, hvor vebevarede træbygninger står side om side. Tilbage i 1980’erne stod man og vaklede med om bydelen skulle rives ned og genopbygges, men heldigvis så man potentialet og valgte i stedet at restaurere de gamle bygninger. Bydelen kan dateres tilbage til 1648, og er dermed en af de ældste byområder i Göteborg, og besidder derfor stadig en del af de historiske karakteristika, og bygningerne på Haga Nygata indeholder cool specialbutikker og unikke små cafeer hvor du kan opleve autentisk svensk fika.
Pasha Grill
Vi skal have tyrkisk middelhavsmad på Pasha Grill, som ligger i gåafstand fra hotellet.
Praktisk information
Tidspunkt
18. – 20. september 2018
Mødested
Afgang med bus fra busholdepladsen ved Musikhuset i Aarhus 18. september kl. 11.00.
Overnatning
På dobbeltværelser med enkeltsenge og eget toilet på Center Hotel.
Det er muligt at vælge enkeltværelse for en tillægspris på 750 kr. Der er desværre kun et begrænset antal enkeltværelser, som vil blive tildelt efter først til mølle-princippet. Derfor kan vi ikke garantere enkeltværelser og beder alle skrive i tilmeldingen, hvis de har ønsker til, hvem de evt. vil dele dobbeltværelse med, hvis der ikke er nok enkeltværelser.
Deltagerbetaling
Prisen er 3.500 kr for studieturen med enkeltseng på dobbeltværelse. Det er muligt at vælge enkeltværelse for en tillægspris på 750 kr.
Prisen inkluderer transport, forplejning, overnatninger og programmet.
Der vil blive sendt fakturaer ud efter sidste tilmelding. Det er forskelligt fra boligorganisation til boligorganisation, hvordan man dækker udgifterne til studieturen. Tal selv med jeres leder, om hvordan I kan få dækket udgifterne til studieturen.
Hvis du efter tilmeldingsfristen den 4. juli melder afbud til studieturen, bliver vi nødt til at opkræve 50% af deltagerprisen. Ved afbud efter den 13. august opkræver vi hele deltagerprisen.
Husk
Pas, det blå EU-sygesikringskort, svenske kronor og gode sko til at gå i.
Tilmelding
Seneste tilmelding var den 4. juli og der er nu lukket for tilmeldinger.
Efter tilmeldingen modtager du en e‑mail med kopi af de informationer, du har sendt. Primo september vil du modtage mere information om studieturen på mail.
Venteliste
Tilmeldingen er lukket, da sidste tilmeldingsfrist er overskredet.
Hvis du har spørgsmål til din tilmelding, kan du kontakte Gorm Olesen.
Her kan du skrive dig op på en venteliste til studieturen.
Hvis der kommer afbud, vil disse pladser bliver tildelt folk på ventelisten efter først til mølle-princippet.