Det Boligsociale Fællessekretariat inviterer på studietur til Amsterdam for boligsociale medarbejdere og tætte samarbejdspartnere i Aarhus.
Vi arrangerer studieturen for, at vi alle kan blive klogere på det boligsociale område, få faglig inspiration fra sammenlignelige projekter, opnå metodisk viden, der kvalificerer vores arbejde og komme tættere på hinanden som kolleger inden for det boligsociale arbejde i Aarhus.
Vi har valgt projekterne/oplægsholdere ud fra kriterier om relevans og inspiration, men samtidig også haft for øje, at det er en bred gruppe, vi inviterer – derfor håber vi, der er noget for alle. Alle oplæg er organiserede, så der er plads til debat. Der lægges vægt på spørgsmål og diskussion.
Rigtig god fornøjelse med programmet, vi glæder os super meget og ser frem til at tage en stor flok afsted.
Med håb om solskin, godt selskab og fabelagtig inspiration…
Studieturen bliver arrangeret af Det Boligsociale Fællessekretariat med hjælp fra et udvalg af boligsociale medarbejdere, der arbejder i forskellige områder i Aarhus.
Program
Læs uddybende beskrivelser om de enkelte steder længere nede på siden
Der kan forekomme ændringer og justeringer i programmet
Mandag den 8. maj
6.30
Afgang fra Musikhuset i Aarhus
Undervejs oplæg, sociale tiltag og frokost
Udover frokosten er der ikke mad i bussen, så medbring selv snacks og frugt
16.30
Ankomst til hotellet
A&O Amsterdam Zuidoost
17.00
Gåtur i Bijlmermeer
Vi skal have gået busturen af os og gør det på en guidet tur rundt i Bijlmermeer
20.00
Sen aftensmad i World of Food
Maden her er på egen regning og ikke med i den samlede pris
Tirsdag den 9. maj
7.00
Morgenløbetur
For de friske i Nelson Mandela Park
8.30
Afgang med bussen
09.00
Startblok Riekerhaven
11.00
Ru Paré Community
En unik samling af beboerorganisationer, sundhedsinstitutioner, sociale organisationer, kunstnere og iværksættere i en tidligere skolebygning i Amsterdam Nieuw-West.
12.30
Frokost i caféen på Ru Paré Community
Eftermiddagens program er endnu ikke fastlagt men vil blive offentliggjort snarest
18.00
Rundtur på NDSM Værftet
19.00
Aftensmad på Noorderlicht Café
20.30
Udforsk byen
Turen hjem til hotellet er på egen hånd med offentlig transport igennem Amsterdam centrum
Onsdag den 10. Maj
08.00
Check ud og bagagen i bussen
08.30
Afgang med bussen
09.30
Frihavnsprojekt i Deventer
Guidet tur på havnen, hvor vi ser resultaterne af byplanlægning uden regulativer.
11.00
Voorstad Oost i Deventer
Arbejder aktivt med ABCD i lokalsamfundet
13.00
Afgang mod Aarhus med sandwich i bussen
23.00
Forventet ankomst til Musikhuset i Aarhus
Bijlmermeer
Som i andre lande i Europa er der bygget mange højhuse og boligblokke i Holland siden midten af 1960’erne. Bijlmermeer er det mest ekstreme tilfælde og det mest kendte. Bydelen blev bygget som svar på den enorme boligmangel i Holland generelt og i Amsterdam i særdeleshed. Bijlmermeer-kvarteret, der huser tusindvis af mennesker, blev designet som ét projekt, og kvarteret bestod af mange næsten ens højhuse. Bijlmermeer er et lysende eksempel hvordan det modernistiske byggeri har ført til skuffelser, problemer og stigmatisering, der igen har affødt en lang række tiltag til at forbedre og udviklet området. Resultatet er, at Bijlmermeer i dag er radikalt omdannet. På grund af denne historie er Bijlmermeer også det førende eksempel på hollandsk byfornyelsespolitik, ikke kun på grund af størrelsen af omdannelsen, men også på grund af den integrerede strategi der er anvendt.
Bijlmermeer blev lig med narkohandel, arbejdsløshed, illegale indvandrere, fattigdom, sociale problemer, småkriminalitet, hjemløse, pjækkeri fra skolerne osv. Efter El Al Flight 1862 styrtede ned i to bygninger i 1992 (hændelsen blev kendt som Bijlmer-katastrofen) og 47 mennesker omkom blev det besluttet at kvarteret havde brug for en positiv forandring. Konklusionen blev, at områdets fysiske layout var tænkt forkert fra starten. I starten af 90’erne indledtes den omstrukturering som først nu er ved at være ført til ende. En fjerdedel af boligerne er revet ned, en fjerdedel solgt, og resten er opgraderet. Der er kommet nye boligtyper til, herunder enfamiliehuse. Ved at differentiere bolig- og ejerformerne og skabe nyt bymiljø håber man på at bremse segregeringen, og lokke middelklassen tilbage til området.
Den fysiske omdannelse er suppleret med sociale tiltag indenfor jobskabelse, hjælp til lokale iværksættere, støtte til multikulturelle aktiviteter, undervisning osv. For at øge trygheden er der indført en vægter-ordning og øget politipatruljering. Bijlmermeers status er i dag forbedret, godt hjulpet af metroen til city, et nyt stadion til Ajax fodboldklub og nye store biografer og teatre.
World of Food
Den gamle garage Develstein er lavet om til et kæmpe madmarked på 3.000 m² med street food fra hele verden. I bydelen Zuidoost var der i flere år en ambition om at stimulere kulinariske iværksætteri i bydelen ved at skabe et sted, hvor det multikulturelle køkken kunne vokse. World of Food tilbyder kulinariske iværksættere fra Zuidoost chancen for at præsentere deres bedste retter til et bredt publikum. Så kulturer mødes og Zuidoost kommer på landkortet i Amsterdam.
Startblok Riekerhaven
Startblok er et unikt boligprojekt i Amsterdam for 282 unge med flygtningestatus og 283 hollandske unge. Samme bygger de et lokalsamfund baseret på deres egne input og engagement. Startblok fungerer som startstedet for unge flygtninge mellem 18 og 27 år, som har modtaget deres permanente opholdstilladelse. De lever sammen med helt almindelig hollandske studerende, og sammen organiserer og beslutter de selv, hvordan de vil bo. De arrangerer træning, undervisning, sport og kulturaktiviteter, der understøtter integrationen. Beboerne kan max bo der i fem år.
Ru Paré Community
Ru Paré Community er et fælleshus beliggende i boligområdet Slotervaart i det vestlige Amsterdam. Huset består af en unik samling af beboerorganisationer, sundhedsinstitutioner, sociale organisationer, kunstnere og iværksættere, og er etableret i en tidligere skolebygning, der netop er genåbnet efter en større renovering. Huset har en stor festsal med teaterscene og huser mange forskellige aktiviteter, møder, konferencer, fester og naboskabs-middage.
I Ru Paré Community samarbejdes på grundlag af princippet om gensidighed. Dette princip forudsætter, at du både er modtager og ønsker at give noget igen. Så fokus er ikke kun: Hvad har du brug for? Men også: hvad har du at tilbyde? På den måde lærer alle af hinanden, hvordan de kan bruge hinandens viden, færdigheder og netværk. Hermed bliver en plus en ikke to, men tre.
Ru Paré Fællesskabet er en model, der er udviklet af organisationen Samenwonen-Samenleven for at sikre, at de i fremtiden er mindre afhængige af ekstern finansiering. Det er der brug for i Holland i betragtning af nedskæringerne på velfærdsområdet fremadrettet.
Samenwonen-Samenleven arbejder for at styrke og udvikle lokalsamfund med udgangspunkt i beboernes egne talenter. De arbejder på at opbygge uformelle strukturer for social støtte, der skaber nye muligheder for deltagelse i samfundet og på arbejdsmarkedet.
NDSM Værftet
NDSM er det kreative hot spot i Amsterdam. Det tidligere skibsværft på den nordlige side af IJ-kanalen huser hundredvis af kunstnere, kreative virksomheder, iværksættere, særlige boliger, innovative kulturinstitutioner og medier. De betegner sig selv som en selfmade by i byen. NDSM er det nye omdrejningspunkt for kreativitet og byder indenfor med overraskende gæstfrihed og innovative arrangementer på land og på vand.
Frihavnsprojekt i Deventer
I Deventer har bystyret valgt at gøre byplanlægningen ved havneområdet fri for regulativer i forhold til, hvordan der må bygges. Bystyret følger udviklingen tæt i området og har fundet ud af, at kvaliteten af byggeriet bliver ligeså godt, nu hvor ejere og lejere selv har ansvaret og beslutningsdygtigheden i forhold til hvilke projekter, der realiseres. Udgangspunktet er at bevare så meget som muligt af de gamle havnebygninger og siloer, så der arbejdes i høj grad med genbrug. Projektet skrider frem i det tempo, som initiativtagerne vælger at bygge i.
Rundtur med Huibert A. Haccoû, professor på Saixon Universitet i urban og regional planlægning.
Voorstad Oost i Deventer
Lokalcenter i bydelen Voorstad i Deventer. Beboerne har selv taget initiativretten, og opbygger deres lokalsamfund selv. Deres tilgang er med inspiration fra ABCD metoden.
Mere information følger.
Praktisk information
Tidspunkt
8. – 10. maj 2017
Mødested
Afgang med bus fra busholdepladsen ved Musikhuset i Aarhus 8. maj kl. 6.30.
I tilmeldingen er der mulighed for at skrive, hvis du ønsker at blive samlet op på en motorvejspåkørsel syd for Aarhus. Vi kan ikke indfri alles ønsker, men melder ud efter tilmeldingen, hvor vi samler op.
Overnatning
På dobbeltværelser med enkel senge og eget toilet på A&O Amsterdam Zuidoost.
Det er muligt at vælge enkeltværelse for en tillægspris på 400 kr.
Deltagerbetaling
Prisen er 3.700 kr for studieturen.
Prisen inkluderer ikke aftensmad mandag aften samt transport til hotellet fra centrum af Amsterdam tirsdag aften.
Der vil blive sendt faktura ud i slutningen af april. Det er forskelligt fra boligorganisation til boligorganisation, hvordan man dækker udgifterne til studieturen. Tal selv med jeres leder, om hvordan I kan få dækket udgifterne til studieturen.
Dette er en bindende tilmelding til studieturen til Amsterdam den 8. — 10 maj 2017 arrangeret af Det Boligsociale Fællessekretariat. Der vil blive udsendt faktura for turen efter sidste tilmelding, prisen bliver på 3.700 kr.
Hvis du efter tilmeldingsfristen den 26. marts melder afbud til studieturen, bliver vi nødt til at opkræve 50% af deltagerprisen. Ved afbud efter den 18. april opkræver vi hele deltagerprisen.
Husk
Pas, det blå EU-sygesikringskort, Euro og gode sko til at gå i.
Jeg elsker at flyve — så hvorfor skal vi ikke flyve?
Vi ville kun spare halvanden time ved at flyve derned, mens det blev betydelig dyrere, derfor har vi valgt at køre i bus. Vi vil bruge turen derned på sociale og faglige tiltag(Ikke hele vejen – bare rolig!). På hjemturen udnytter vi bussen til at gøre et stop i Deventer.