“Det bedste ved at arbejde… Det er jo det hele!”, sådan siger Mahmoud Abdelaziz, der er 31 år og kom til Danmark fra Egypten i 2011. De sidste fire år har han knoklet for at få en fod ind på det danske arbejdsmarked. Indtil Byg Op hjalp ham ind i renoveringen af Rosenhøj, var det kun lykkedes ham at komme i praktikforløb. Ved Wicotec Kirkebjerg ventede der et job efter de tre måneders praktik, og i dag er han ved at uddanne sig til VVS’er med en fuld lærepladsaftale i hånden”.
Det Boligsociale Fællessekretariat har modtaget en bevilling på 2.1 million fra VELUX FONDEN til projektet Byg Op. Beløbet finansierer et treårigt projekt, der skal skabe job og lærepladser til unge i almene boligområder i forbindelse med de mange byggeprojekter, der foregår inden for den almene sektor i Aarhus.
Bevillingen fra VELUX FONDEN kan få stor betydning for unge i almene boligområder
Op mod 6.300 danske unge eller 10 pct. af en ungdomsårgang kommer aldrig i arbejde. Særligt i nogle almene boligområder er der stort behov for en indsats. Ifølge SFI er arbejdsløsheden blandt de 20–29-årige dobbelt så høj, når man sammenligner udsatte boligområder med landsgennemsnittet. Det er netop unge i disse almene boligområder, Byg Op arbejder for at integrere på arbejdsmarkedet. Projektet Byg Op dækker over et lokalt forankret beskæftigelsesprojekt primært målrettet unge i alderen 15 – 30 år i Aarhus’ almene boligområder. Projektet har to overordnede målsætninger. For det første at skabe job, virksomhedspraktikker og lærepladser primært til unge i boligområder i forbindelse med de mange renoverings- og byggeprojekter, der foregår inden for den almene sektor i disse år. Og den anden målsætning er at sikre sociale partnerskabsaftaler i fremtidige bygge- og renoveringsprojekter, så bygherrer og entreprenører samarbejder om at ansætte udsatte unge fra lokalområdet. Projektet, som er under Det Boligsociale Fællessekretariat, udspringer af et succesrigt pilotprojekt, som blandt andet har været en del af renoveringen af boligområdet Rosenhøj i det sydlige Aarhus siden februar 2014.
Pilotprojekt viser stort uforløst potentiale
Erfaringerne fra pilotprojektet i Rosenhøj viser, at det er muligt at ændre de unges kurs og give dem det netværk, de ofte mangler for at skaffe et job. Gennem pilotprojektet er tolv beboere fra området blevet ansat på ordinære vilkår i byggeriet, og fem unge har fået en læreplads og er nu i gang med en erhvervsuddannelse. Fra projektets start krævede det en tæt og vedholdende kontakt til entreprenørfirmaerne for at få dem til at se værdien i at tage socialt ansvar over for områdets unge. Men i dag ser entreprenørfirmaerne et stort potentiale i samarbejdet. For udover at skabe job- og uddannelsesåbninger for områdets unge, har projektet også haft den økonomiske sidegevinst, at der i Rosenhøj ikke har været et eneste tilfælde af tyveri på byggepladsen. Det er højest udsædvanligt for byggeprojekter generelt, og ifølge én af hovedentreprenøren Enemærke & Petersen skyldes det, at det har haft en forebyggende effekt at ansætte lokale unge i byggeriet. Ifølge projektleder i Byg Op, Anette Nitschke er det en ny opgave for entreprenørerne at arbejde med sociale værdier. ”Det er min oplevelse, at vi er i gang med en kulturændring. De entreprenører, som har været beskæftiget i Rosenhøj, ved godt, at lære- og praktikpladser til lokale også i fremtiden vil være en prioritet i almene renoveringer og nybyggerier. Det skal nok masseres ind et stykke tid endnu, men hvis vi bliver ved, så bliver sociale værdier i alment byggeri på et tidspunkt normen frem for undtagelsen.”
Udvider til flere boligområder
Med bevillingen fra VELUX FONDEN skal projektet udvides og videreudvikles, og der skal oprettes mindst 80 beskæftigelsesforløb for unge fra almene boligområder i hele Aarhus, så de får hjælp til at finde fodfæste i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet i løbet af de næste tre år. Derudover skal projektet give flere boligorganisationer erfaringer med, hvordan kombinationen af fysiske forandringer og sociale indsatser skaber positive forandringer i boligområderne. Der er allerede lavet aftaler med seks boligforeninger om at implementere Byg Op i forbindelse med renoveringen af deres boligområder. Direktør for VELUX FONDEN, Ane Hendriksen udtaler, ”Det er VELUX FONDENs ønske, at projektet Byg Op kan være med til at skabe jobmuligheder, virksomhedspraktikker og lærepladser for unge, der bor i almene boligområder – i første omgang i Aarhus. Det er vores håb, at erfaringerne fra Aarhus efterfølgende kan inspirere andre byer, når de skal igangsætte renovations- og byggeprojekter i almene boligområder.”
Brobygning mellem det boligsociale arbejde og Aarhus kommune
Det nye projekt udføres i tæt samarbejde med Aarhus Kommune, som i forlængelse af VELUX FONDENs bevilling har valgt at støtte projektet med yderligere 1 million kr. over de næste tre år. Medfinansieringen betyder, at der tilknyttes en fast virksomhedskonsulent fra Job og Uddannelse til projektet, der skal udbrede kendskabet til projektet til flest muligt unge i boligområderne og udvide Byg Ops virksomhedsnetværk i de tilfælde, hvor det viser sig, at byggebranchen ikke er vejen for den enkelte unge. Samarbejdet skal også skabe en tæt erfaringsudveksling, hvor der blandt andet vil være fokus på, hvordan projektets metoder kan bruges i kommunens beskæftigelsesindsats.
Læs mere om VELUX FONDEN
Evalueringsrapport af Byg Op