Artikel fra Aarhus Kommunes medarbejderportal:
Aarhus Kommunes nye administrationsbygning i Gellerup står færdig ved årets udgang. Byggeriet har betydet fastansættelse for flere lokale ledige.
Aarhus Kommunes nye store administrationsbygning på Edwin Rahrs vej i Brabrand står efter planen færdig den 23. december i år. Omkring 1000 af kommunes medarbejdere får nyt arbejdssted her. For flere ledige i lokalområdet har byggeriet allerede givet fast arbejde. Det gælder fx Mohamed Ahmed Mohamed fra Somalia, der 1. september har 1 års dag som fastansat specialarbejder hos entreprenørfirmaet A. Enggaard A/S.
Mohamed har fået et job og et bedre liv
Mohamed Ahmed Mohamed arbejdede på fabrik, men mistede jobbet, da krisen kom. Han havde gået ledig siden 2008, da han i foråret 2017 kom i praktik/løntilskud og siden fik fast arbejde hos ”beton’erne” på byggepladsen på Edwin Rahrs vej.
”Det var en fra Byg Op, der sagde jeg skulle holde øje, for de søgte lokale folk til byggeriet,” fortæller Mohamed, der nu kender byggepladsen som sin egen bukselomme og hjælper med alt forefaldende arbejde på pladsen, som han også har ansvar for er ryddelig og fremkommelig. Mohamed har ikke svært ved at sætte ord på, hvad det bedste ved at være i arbejde er.
” Jeg kender hele bygningen og har meget travlt. Jeg kan godt lide det jeg laver og mine kolleger, og min chef, Lars, er bare rigtig god til at hjælpe og lytte. Man sover godt om natten, når man arbejder her, og jeg har også fået et bedre helbred – jeg har tabt mig og behøver ikke at gå i Fitness. Mine børn er stolte af mig og siger, ”der arbejder du far”, når vi går forbi herude,” siger Mohamed og ser glad ud. Han har planer om kurser og kørekort, for han vil gøre alt for at beholde sit arbejde og kunne flytte med, når hans arbejdsgiver A. Enggaard A/S, får nye byggerier andre steder i Aarhus eller andre byer.
Sociale klausuler tilsat engagement og sans for øjenhøjde
Lars Haugaard Madsen, formand for betonarbejderne på byggepladsen og chef for Mohamed er en beskeden mand, der vrider sig i stolen, når han skal give et bud på, hvorfor han bliver rost fra alle sider i projektet.” Det er med at finde en balance mellem at motivere og presse folk. De er jo meget forskellige, så det er ikke det samme, der virker for alle. Jeg forsøger at lytte og møde mine folk i øjenhøjde, og jeg siger de skal komme til mig, hvis de møder ubehageligheder på arbejdspladsen – vi skal have det godt og trives her alle sammen.
Bente Damsgaard Sejersen, projektchef i Aarhus Kommune for OPS Gellerup Nord, opsummerer beskæftigelseserfaringerne fra OPS Gellerup Nord: ” Vi har i vores store byggeprojekt i Gellerup arbejdet med at få mere ud af 13 ugers praktikkerne, og det er lykkedes. Samarbejdet betyder at Byg Op hjælper med at finde og screene dem, som vi har i praktik. Hvis det går godt, og det har det gjort for de fleste, får de tilbudt et løntilskudsjob efter praktikken. Derefter får de tilbudt ordinært arbejde. I byggeperioden har 4 indtil nu fået fast ansættelse hvoraf en er blevet kapret til en anden byggeplads.”
Bente Damsgaard Sejersen nævner engagement hos alle implicerede parter, et konstruktivt samarbejde med både Byg Op og entreprenør og ikke mindst stor menneskekundskab hos de, der oplærer og introducerer de ledige til arbejdet på byggepladsen, som de vigtigste forklaringer på beskæftigelsessuccesen.
”Disse erfaringer kan bruges til at bearbejde vores sociale klausuler. For mig giver det mening, at vi nu har fået så mange i ordinært job, frem for at vi som regel har rigtig mange i 13 ugers praktik, som efterfølgende ofte ender hjemme hos dem selv igen. Vi har helt generelt satset en del på inklusion og social bæredygtighed,” slutter Bente Damsgaard Sejersen, der håber, at de gode erfaringer kan bruges i fremtidige kommunale projekter.
Baggrund
I kontrakten for udførelsen af OPS Gellerup Nord er indskrevet krav om, at byggeriet inden for den samlede byggeperiode inkluderer 6 årsværk af ledige i virksomhedspraktikker. Det betyder at der skal oprettes virksomhedspraktikker for i alt 24 ledige af 13 ugers varighed i løbet af hele perioden. Efter byggeriets opstart er fokus på det oprindelige krav om virksomhedspraktikker i mellemtiden flyttet til et inkluderende beskæftigelsesperspektiv, hvor målet er at indsluse ledige med sigte på ordinær ansættelse i byggeriet af OPS Gellerup Nord.
Eksempel på et typisk forløb
Ledig à 4–6 ugers virksomhedspraktik à 3 måneders løntilskud à ordinær projektansættelse – fx byggeperioden ud. Eksemplet forudsætter, at matchet mellem ledig og arbejdsgiver forbliver tilfredsstillende på alle trin af ’progressionsstigen’.
Ansvarsfordeling i samarbejdet
- At frembringe kandidater fra boligområdet til både lærepladser og beskæftigelsesforløb. Heri ligger også at afklare og forberede kandidaterne til arbejdsgivernes krav.
- At præsentere kandidaterne for hoved- og underentreprenører og komme med anbefalinger til match mellem arbejdsgiver og de lokale kandidater.
- At foretage opfølgningssamtaler med både arbejdsgiver og arbejdstager efter jobplacering.
A. Enggaard A/S
- At formidle partnerskabet til underentreprenører og motivere dem til at anvende lokal arbejdskraft.
- At finde de ledige jobfunktioner sammen med underentreprenørerne.
- At varetage ansvaret for og forestå den faglige opfølgning på de beboere, som bliver ansat eller kommer i lære i byggeriet.
- At inddrage Byg Op ved udfordringer i ansættelsesforholdet.
Bygninger, Administration og Ejendomme – Teknik & Miljø
- At indkalde til kvartalsvise møder mellem de samarbejdende parter for at følge og vurdere målsætningen løbede.