Ungerådet har med deres store engagement været med til at skabe stærke ungefællesskaber i Frydenlund. De brænder for at nedbryde fordomme, skabe møder på tværs af alder og etnicitet og øge det demokratiske engagement i området. Derfor tildeles de prisen som Årets Boligsociale Ildsjæl 2019.
Til Det Boligsociale Fællessekretariats nytårskur, uddelte Kirsten Normann Andersen, Boligordfører for SF, prisen for Årets Boligsociale Ildsjæl 2019, som denne gang gik til ungerådet fra Frydenlund.
Ungerådet består af Suleymaan Ahmed, Abdullah Öztürk, Dilek Öztürk, Damla Kücuk og Nasim Ahmed. ”Vores primære mål er at nedbryde fordomme, skabe fællesskab, tryghed og kommunikation mellem beboerne igennem en masse arrangementer”, siger Suleymaan Ahmed i Frydenlund Fælleshus, hvor der er fuld gang i lektiecafé for unge og kortspil for ældre. De fem unge har været med i ungerådet siden begyndelsen i 2016, og de har lavet mange arrangementer de seneste tre år — fra valgaften og fodboldcamp til Eid fest og velgørenhedsløb. ”Hvis man spoler tiden tilbage, så var der ikke tidligere arrangementer, der ryster folk sammen” fortæller Nasim Ahmed, men det har ungerådet ændret på, og der deltog f.eks. over 100 beboere til ungerådets første Eidfest.
Beboerdemokrati og Unge Stemmer
Ud over at skabe liv og fællesskab i Frydenlund har ungerådet også et stort demokratisk engagement. Ungerådet deltager løbende i afdelingsbestyrelsesmøderne i Frydenlund, hvor de kommer med input til beslutningerne fra den yngre generation af beboere, som de repræsenterer. ”Det var også en af grundene til, at vi startede ungerådet. Før blev der taget beslutninger på vegne af os, om hvad der skal ske i området” fortæller Damla Kücuk som også påpeger, at fordi det primært er ældre beboere der sidder i afdelingsbestyrelsen, kan det være svært for dem at relatere sig til, hvad de unge har brug for og lyst til sker i området.
Ungerådet har også opstartet demokratiprojektet Unge Stemmer i samarbejde med den boligsociale helhedsplan, hvor de støtter de yngre i området i at opstarte et mini-ungeråd, og gøre dem klar til med tiden at overtage arbejdet i det nuværende ungeråd. ”Det centrale er det med at vise dem, at de har en stemme” siger Nasim Ahmed. Damla Kücuk supplerer: ”Ja, og se at ens stemme kan gøre en forskel!”
Bedømmelsesudvalgets begrundelse
Dommerpanelet lagde vægt på, at ungerådet kan noget ud over det sædvanlige. De har udviklet en mission og en politisk målrettethed, som rækker ud over dem selv. Dommerpanelet var meget imponeret over, hvordan ungerådet bidrager til fællesskabet og inspirerer andre både i og udenforFrydenlund, og hvordan ungerådet søger indflydelse i området ved bl.a. at gå ind i beboerdemokratiet, opstarte demokratiprojektet Unge Stemmer og ved at tage de svære emner op som fx debatter om fordomme.
Deres kontinuerlige engagement de seneste 3 år og den rolle, de spiller i forhold til at gøre den næste generation af unge i Frydenlund klar til at tage over er bemærkelsesværdig, og derfor skulle de vinde prisen som Årets Boligsociale Ildsjæle.
Fem stærke ildsjæle var nomineret til prisen
Uddelingen af prisen til Årets Boligsociale Ildsjæl sker for at gøre opmærksom på og hylde de mange ildsjæle, der er i byens udsatte boligområder. Den uddeles til en eller flere frivillige, der har gjort en afgørende forskel i deres boligområde gennem året. Det kendertegner alle de nominerede, at de går foran og er til inspiration for alle i boligområdet. Derfor blev alle nominerede også anerkendt på Det Boligsociale Fællessekretariats nytårskur. Det Boligsociale Fællessekretariat har uddelt prisen til Årets Boligsociale Ildsjæl siden 2008. Prisen er på 5.000 kr., som er doneret af Arbejdernes Landsbank.
DE ANDRE NOMINEREDE
- Farhiyo Abukar Mohamed
I mange år har Farhiyo Abukar Mohamed siddet i afdelingsbestyrelsen i Toveshøj og er dybt engageret i både beboerdemokratiet og i helhedsplanen. Herudover er hun formand for skolebestyrelsen i Tovshøjskolen, et erhverv hvor hun brænder for samarbejdet omkring det gode børneliv.
- Najibullah Bamiani fra Elstedhøj
Najibullah Bamiani kommer dagligt i det boligsociale projekt Nøglen i Elstedhøj, hvor han går til hånde i haven. Han tænker økonomisk og bæredygtigt ved f.eks. at anvende genbrugsmaterialer, og han er meget initiativrig når han laver projekter i Nøglens have.
- Palle Christiansen Bay & Mari-Ann Petersen fra Bispehaven
Parret er idémagere til og drivkraften bag flere større arrangementer, der ikke vil have været det samme eller overhovedet eksisteret, hvis ikke det var for dem. Parret har været aktive i Bispehaven og lokalområdet i over 20 år.
- Sabah Alkadhemy fra Viby Syd
Sabah Alkadhemy yder en kæmpe frivillig indsats i lokalområdet og er yderst afholdt af alle for sin hjælpsomhed. Blandt andet er hun ofte den drivende kraft ved områdets fællesspisninger, hvor mere end 100 beboere mødes og spiser sammen.
Dommerpanelet
Hver år samler Det Boligsociale Fællessekretariat et nyt dommerpanel til at træffe beslutningen om, hvem der skal vinde prisen som Årets Boligsociale Ildsjæl. I år bestod dommerpanelet af:
Hanne Sanderhoff Degn, leder af Frivilligcenter Aarhus
Louise Buch Viftrup, leder af Boligsocialnet
Thomas Højmark Fegar, sekretariatsleder for Det Boligsociale Fællessekretariat
Lene Jensen, Lone Knudsen og Anja Vedel fra Elstedhøj, repræsentanter for Årets Boligsociale Ildsjæl 2018