Esme Kilic arbejder i Plejeboligerne Madsbjerg i Højbjerg. Hun hjælper med at rydde af og vaske op, når de ældre har spist. Foto: Gorm Olesen
På Søndervangskolen i Viby har et tre-årigt projekt fået 176 unge i fritidsjob. Dette er lykkes på baggrund af en målrettet og håndholdt indsats, hvor de unge både bliver hjulpet i jobsøgningsprocessen, og hvor der efterfølgende bliver fulgt op på de unge, når de er startet i job.
Konkret hjælper og støtter projektleder Sofia Suleman eleverne på Søndervangskolen i hele processen omkring at få et fritidsjob. Det sker blandt andet gennem kurser i at skrive en god ansøgning, hun er også med til jobsamtalen og efterfølgende følger hun op på, hvordan det går med den unge i det nye job. Og indsatsen virker, af de 176 unge, der er kommet i job, var 76 % af dem stadig i job seks måneder efter, de var starten. De unge er først og fremmest motiveret af at tjene deres egne penge, men ifølge Sofia Suleman, så er der også en anden gevinst: ”De unge lærer, hvad det ville sige at være på en arbejdsplads. De har mødt nogle helt nye spilleregler. Mange har jo ikke forældre, der kan fortælle hvilke spilleregler, der gælder på arbejdsmarkedet.”
Bryder den sociale arv
Mange af de unge kommer fra et hjem, hvor mor og far ikke er i arbejde. En stor del af eleverne på Søndervangskolen bor i områderne Rosenhøj, Kjærslund og Søndervangen. I disse områder var andelen af voksne uden for arbejdsmarkedet i 2013 på 38,2%, mens andelen i hele Aarhus Kommune var på 16,7%, ifølge tal fra Det Boligsociale Fællessekretariat. Derfor kan mange af de unge, heller ikke få støtte til jobsøgningen hjemmefra, hvilket også har været afsættet for hjælpe de unge i med jobsøgningen fra anden side. Men forældrene bliver stadig inddraget i processen, da det er vigtigt med deres accept og opbakning for at sikre, de unge bliver i deres fritidsjob.
Fritidsjobbet giver selvtillid
85 % af de unge siger, at de nu selv er i stand til at søge et fritidsjob, ifølge rapporten fra Det Boligsociale Fællessekretariat. Det tyder altså på, de unge har fået større selvtillid og har lært noget om, hvad det kræver at søge et job. De unge svarer også, at de gerne vil fortsætte med at have et fritidsjob. Men de giver også udtryk for, at de får meget andet ud af at have et arbejde end penge; de fortæller bl.a., at de lærer at tage ansvar, at møde til tiden, at begå sig i arbejdskulturen og de har udviklet deres sociale kompetencer gennem arbejdet. Dette mærker Søndervangskolens viceskoleleder Martin Bernhard også: ”De, der har et fritidsjob, lærer at møde til tiden, de lærer reglerne på en arbejdsplads, og det smitter af på skolen, så de har nemmere ved skolegangen, og der er mindre fravær.” Efter fritidsjob-indsatsen er startet er det blevet in at have et fritidsjob og der er stor søgning blandt eleverne for at være en del af projektet. ”Vi kan også mærke på forældrene, at de er glade for den hjælp, vi giver eleverne med at skrive et CV og skabe kontakt til virksomheden.”, siger Martin Bernhard. Nogle vil måske tro, at et fritidsjob tager fokus fra skolen, men ifølge Martin Bernhard har det den modsatte effekt: ”Det tager ikke tid væk fra skolen — tværtimod, så giver det pludselig en interesse for matematik, at man faktisk kan bruge det til noget.”
Indsatsen fortsætter
Projekt Fritidsjob, som var et samarbejde mellem boligforeningerne i området, Søndervangsskolen og Det Boligsociale Fællessekretariat, sluttede ved sidste årsskifte. Men eleverne på Søndervangskolen har ikke mærket den store forskel, da projektet straks blev erstattet med Job & Business, der primært køres af Søndervangskolen som et 4‑årigt projekt. Et nyt tiltag er, at der nu undervises i et aktivitetsfag, hvor de unge lærer at lave bedre ansøgninger og kan øve sig at være til samtale. Målet for 2014 for Job & Business var at få 50 i arbejde og det mål blev allerede nået halvvejs inde i året. Den store succes skyldes i høj grad gode netværk med lokale primært kommunale arbejdspladser.
Se indslag i TV2 Østjylland om Projekt Fritidsjob her:
Hør indslag i DR P4 Østjylland om Projekt Fritidsjob her:
Læs hele rapporten her under eller download den som pdf: