Udviklingsprojektet “Iværksætterunge” er ophørt under regi af Det Boligsociale Fællessekretariat i 2021.
Herunder er samlet det materiale, der har været tilgængeligt om projektet på fs-aarhus.dk:
Håndbog, undervisningsmateriale og meget mere
Det Boligsociale Fællessekretariat har udgivet en håndbog, der gør, at alle kan komme i gang med iværksætterunge i deres lokalområde. Iværksætterunge er et valgfag, der sker i et samarbejde mellem folkeskoler og boligsociale indsatser og faget har til formål at give de deltagende elever entreprenørielle kompetencer.
Håndbogen samler op på erfaringerne fra pilotprojektet i Aarhus og Slagelse kommuner, og supplerer på den måde et undervisningsmateriale, der er udarbejdet med en række anbefalinger til, hvordan Iværksætterungeforløb med fordel kan startes og drives. Forhåbningen er, at det samlede materiale vil gøre det enkelt for nye partnerskaber at prøve kræfter med Iværksætterunge, derfor indeholder håndbogen også nogle bud på, hvordan Iværksætterunge kan konverteres til enklere formater.
Håndbogen er baseret på interviews med 13 lærere, boligsociale medarbejdere og en klubmedarbejder i Aarhus. Resultaterne er kvalificeret under inddragelse af koordinatoren for projektet i Slagelse, Fonden for Entreprenørskab og Den A.P. Møllerske Støttefond. Håndbogen trækker derudover på resultaterne fra de effektevalueringer, der er gennemført af Danmarks Evalueringsinstitut, EVA og Fonden for Entreprenørskab.
Læs håndbogen om iværksætterunge.
Se undervisningsmaterialet i form af lærervejledning, elevhæfte, bilagshæfte, arbejdsark og meget mere på ivaerksaetterunge.dk.
Video om iværksætterunge
Iværksætterunge er et projekt, som seks skoler i Aarhus, Ung i Aarhus Syd og seks boligsociale helhedsplaner skal arbejde sammen om i perioden fra 2017 – 2020. Målet er at give elever i 7.–9. Klasse iværksætterkompetencer og –erfaringer og at give dem et sted, hvor de kan omsætte teori til praksis. På den måde er de med til at skabe en iværksætterkultur i udsatte boligområder i Aarhus. Det Boligsociale Fællessekretariat og Fonden for Entreprenørskab står bag projektet i samarbejde med Aarhus Kommune. Projektet er støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond.
Projektets formål er at styrke innovation, entreprenørskab og iværksætterkultur i udsatte boligområder i Aarhus, samt at skabe rammerne for, at projektet kan udbredes til udsatte boligområder i resten af landet. Projektet understøtter unge i at bryde social og strukturel arv og blive livsduelige, økonomiske og sociale aktiver i deres boligområder og i det danske samfund. Baseret på forståelsen af entreprenørielle kompetencer fra Undervisningsministeriet, skal de unge udvikle entreprenørielle kompetencer gennem såvel undervisning på deres skoler som gennem konkrete iværksætterhandlinger i deres lokalområder.
Dette sker gennem
- Udvikling og gennemførelse af et 2‑årigt valgfag med fokus på iværksætteri i folkeskolens ældste klasser
- At 200 unge fra udsatte boligområder i Aarhus gennemfører valgfaget, og udvikler entreprenørielle kompetencer og erfaringer, som kan anvendes i både uddannelses- og arbejdsliv
- En række entreprenørielle projekter i de udsatte boligområder, hvor de unge er medansvarlige og træder ind i rollen som igangsættere og iværksættere
- Udvikling af undervisningsmateriale og årsplaner, som gøres frit tilgængelige
- Udvikling af en ”best practice”-model, så projektet efterfølgende kan kopieres og implementeres i skoler og udsatte boligområder i hele landet
Som ansvarlig for projektet som rammeprojekt og for ansøgningen står Det Boligsociale Fællessekretariat og Fonden for Entreprenørskab. Det Boligsociale Fællessekretariat har ansvar for koordinering og samarbejde mellem skoler og boligområder, løbende monitorering af lokale aktiviteter og koordinering af møderne i projektets lokale arbejdsgrupper og videndelingsfora. Fonden for entreprenørskab har den overordnede projektledelse med ansvar for udarbejdelse af undervisningsmateriale og gennemførelse af efteruddannelsen af lærerne.
Deltagende boligområder og folkeskoler
Der er indgået aftale med seks boligområder i Aarhus og seks tilhørende lokale folkeskoler, som deltager i projektet.
Nyheder om Iværksætterunge
Iværksættervalgfag booster unges tro på egne evner
Interview fra cfbu.dk: Et iværksætterprojekt med fine referencer for unge støves nu af efter et års dvale i Corona-tågen. Der er lys forude, og projektet skal nu udbredes nationalt. Vi har talt med Emilie Lykke, udviklingskonsulent i Det boligsociale Fællessekretariat…
Iværksætteri som valgfag i skolen styrker udsatte unge
Unge med større tro på egne evner og styrkede kompetencer i at tænke kreativt og håndtere usikkerhed – det er resultaterne af projektet Iværksætterunge, der gennem to år har kørt i Aarhus Kommune. I projektet har seks skoler i samarbejde med lokale boligsociale…
Håndbog om iværksætterunge sætter retning for nyt valgfag
Det Boligsociale Fællessekretariat har netop udgivet en håndbog, der gør, at alle kan komme i gang med iværksætterunge i deres lokalområde. Iværksætterunge er et valgfag, der sker i et samarbejde mellem folkeskoler og boligsociale indsatser og faget har til formål at…
Webinar: Iværksætterunge — et unikt valgfag
På webinaret vil du blive introduceret til valgfaget Iværksætterunge; Et unikt valgfag hvor skoler og boligsociale indsatser i fællesskab underviser i iværksætteri, idéudvikling og løsninger til den virkelige verden. Her udvikler eleverne sig. De opbygger selvtillid,…