Job First er et beskæftigelsesprojekt udviklet i samarbejde mellem den boligsociale indsats i Langkærparken, AL2bolig, entreprenøren Enemærke & Petersen A/S og Jobcenteret i Aarhus Kommune i forbindelse med renovering af Langkærparken i Tilst. Nu er projektet blevet nomineret til Almene Fagpriser som bedste boligsociale projekt. Almene Fagpriser er en hyldest til alle de værdiskabende aktiviteter, som foregår i boligorganisationerne overalt i Danmark og har indflydelse på mange beboeres hverdag.

Formålet med priserne er at anerkende de mange store indsatser og værdiskabende aktiviteter, som foregår i boligorganisationerne overalt i Danmark og samtidig lære af de gode løsninger, så hele branchen udvikler sig. Vinderne vil modtage branchens samlede skulderklap og et symbolsk trofæ som en markering af en fremragende og prisværdig løsning indenfor arbejdet med almene boliger.

Job First fokuserer på den gruppebaserede indsats

Projektet har med udgangspunkt i en frivillig aftale med Enemærke & Petersen og en nyudviklet metode fokuseret på gruppebaseret indsats, hurtig opstart og mentorer skabt bemærkelsesværdige resultater i forhold til at få udsatte unge uden kontinuerlig kontakt til jobcenteret og uden tilknytning til arbejdsmarkedet i arbejde. I alt 24 unge med markante barrierer i forhold til arbejdsmarkedet har været ansat ved byggeriet i perioden frem til august 2016. Halvdelen af de unge var i arbejde eller uddannelse i slutningen af 2016.

 

Hvorfor er Job First nomineret?

Vi står overfor en samfundsøkonomisk udfordring, der på sigt kan betyde, at en stor gruppe unge mennesker ikke gennemfører deres uddannelse eller falder helt uden for arbejdsmarkedet. Når unge ikke får uddannelse og kontakt til arbejdsmarkedet kan det mærkes i de udsatte boligområder. De almene boligorganisationer har derfor en særlig motivation for at sikre beskæftigelse og uddannelse til deres unge beboere. Her kan Job First projektet og den udviklede metode være et eksempel til efterfølgelse.

 

Hvordan bidrager Job First til samfundet?

Projektet medvirker til at løfte lokalområdet gennem øget beskæftigelse og uddannelse for beboerne. Job First er lykkedes med at aktivere og beskæftige en gruppe unge som ikke tidligere har været på arbejdsmarkedet og fastholde størstedelen af dem. Samtidig har projektet imødekommet problemet med rekrutteringsproblemer og praktikpladser indenfor byggefagene.

Hvilken værdi eller resultater har Job First skabt?

I hele 2016 var udgifterne til hærværk og indbrud i Langkærparken mindre end halvdelen af hvad det kostede i sidste kvartal af 2013, hvilket var umiddelbart inden ”Job First” startede ultimo 2014.
Derudover har:

  • 24 unge har været ansat i fuldtidsarbejde ved byggeriet
  • 6 unger har været ansat hos mere end et firma i perioden
  • Et år efter projektet var i gang var 80 % stadig i arbejde eller på uddannelse.

 

Hele 131 projekter var indstillet til Almene Fagpriser, vinderne findes på Almene Boligdage, 17. og 18. november i Aarhus.

Læs mere om Job First her.

Læs mere om Langkærparken.