Projekt “Sundhedscafeerne” er ophørt under regi af Det Boligsociale Fællessekretariat pr. 31. december 2017.
Herunder er samlet det materiale, der har været tilgængeligt om projektet på fs-aarhus.dk:
Ulighed i sundhed
Mange beboere har ikke nok viden om sundhed og helbred, og mange mangler støtte og vejledning til at vælge et sundere liv til gavn for dem selv og deres familie. Sundhedscafeerne skaber sundhed i øjenhøjde, dels ved at beboerne får vejledning i, hvorvidt det er relevant at opsøge eksisterende tilbud i sundhedsvæsenet, og hvor disse findes; de får mere viden om egen sundhed og dels får mulighed for nogle sunde og billige aktiviteter i boligområdet som f.eks. zumba og madlavning. På den måde kan Sundhedscafeerne, udover at øge folkesundheden også være med til at skabe et stærkere fællesskab i boligområderne. Og når der er velfungerende fællesskaber, er der som regel også velfungerende boligområder. Sundhedscafeerne har særlig relevans i udsatte boligområder, idet sundhed er socialt ulige fordelt i en by som Aarhus. Således har beboerne her i højere grad har en lav trivsel, høj forekomst af sygdom og mindre sund livsstil.
Sundhedscafeer og Fællesskabsagenter i fire boligområder
Det Boligsociale Fællessekretariat samarbejder direkte om Sundhedsindsatser i fire boligområder i Aarhus: Frydenlund, Herredsvang, Trigeparken og Vandtårnsområdet. Sundhedscafeer og Fællesskabsagenter i de fire boligområder er et samarbejde mellem boligorganisationer og Aarhus Kommune, hvor formålet er at øge folkesundheden og give flere sundhedstilbud til beboerne i de deltagende områder. Sundhedscafeerne i Trige og Herredsvang har været i gang siden januar 2011 og er fortsat som en del af områdernes igangværende helhedsplaner. Siden marts 2014 har der været sundhedscafeer i Frydenlund og Vandtårnsområdet.
Rapporter og materialer om sundhedscaféerne
Evaluering af Projekt Sundhedscafeerne
Projekt Sundhedscafeerne har været et samarbejde mellem Det Boligsociale Fællessekretariat, boligorganisationerne og Aarhus Kommunes magistrat for Sundhed og Omsorg(MSO). I løbet af de syv års sundhedsindsats har alle parter haft et fælles ønske om at udvikle metoder til at øge lighed i sundhed mellem socialt udsatte boligområder og det øvrige Aarhus. En ny evaluering viser nu hvilken merværdi projekt Sundhedscafeer har skabt.
Inspirations- og erfaringsopsamling fra Sundhedsuge for Mænd i fem aarhusianske boligområder 2011–13
Denne rapport er udarbejdet af projekt Sundhedscaféerne, som er et projekt under Det Boligsociale Fællessekretariat og boligforeningerne i Aarhus.
Læs den her eller se den som PDF:
Sundhed — alle kan levere en brik
Et skrift om samarbejde på tværs og partnerskab i Viby Syd.
Læs den her eller se den som PDF:
Sundhedscaféerne — Et årsskrift — 2011
Læs den her eller se den som PDF:
Nyheder om Sundhedscafeerne
Årsskrift 2017
Til vores nytårskur offentliggjorde vi vores Årsskrift for 2017, hvor vi går i dybden med nogle af de resultater Det Boligsociale Fællessekretariat har været en del af gennem året. Årsskriftet kan læses som PDF eller herunder:
Ny evaluering af projekt Sundhedscafeerne
Projekt Sundhedscafeerne har været et samarbejde mellem Det Boligsociale Fællessekretariat, boligorganisationerne og Aarhus Kommunes magistrat for Sundhed og Omsorg(MSO). I løbet af de syv års sundhedsindsats har alle parter haft et fælles ønske om at udvikle metoder…
Sig farvel til Helle
Da Projekt Sundhedscafeerne udløber med årets udgang, betyder det, at Helle Dybdal Jensen efter godt 7 års ansættelse stopper i sin stilling i Det Boligsociale Fællessekretariat. Der vil derfor være mulighed for at sige farvel til Helle mandag den 18. december kl. 15…
Årsskrift 2016
Til vores nytårskur offentliggjorde vi vores Årsskrift for 2016, hvor vi både ser bagud men især fremad mod 2017. Årsskriftet kan læse her som PDF eller herunder:
Evaluering af Projekt Sundhedscaféerne
Projekt Sundhedscaféer er et åbent sundhedstilbud til beboerne i Trigeparken, Herredsvang, Gellerupparken/Tovehøj, Bispehaven og Viby Syd. Denne evaluering af Projekt Sundhedscaféer indeholder et borger- (individ) og et samarbejdsperspektiv (organisation). Inden for…
Sundhedscafeerne: et samarbejde på kryds og tværs
Siden oktober 2010 har Sundhedscaféerne foldet sig ud i fem bydele, i Aarhus – Trige, Herredsvang, Bispehaven, Gellerup-Toveshøj og Viby Syd. Skriftet handler om, hvordan Sundhedscafeerne er et samarbejdsprojekt, som foregår på beboernes hjemmebane og hvor alle “kan…